Vot favorabil pe proiectul privind cresterea indemnizatiilor copiilor (Document)
Comisia pentru buget si finante din Senat a avizat favorabil propunerea legislativa pentru modificarea art.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Proiectul prevede cresterea indemnizatiiilor lunare cu 25% pentru al doilea copil, iar pentru al treilea copil si urmatorii, cuantumul se majoreaza cu 35%. Initiatorii propun si actualizarea cuantumul maxim al indemnizatiei cu aproximativ 6%, aceasta neputand depasi valoarea de 9.000 lei, fata de 8.500 lei in prezent.
Initiatorii arata ca instituirea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prin Ordonanta de urgenta 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, a determinat in anii 2006-2008 o imbunatatire substantiala a situatiei demografice, fiind inregistrat un numar superior de nasteri. Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege urmareste incurajrea natalitatii, astfel incat o familie sa aiba mai mult de un copil.
Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului:
“Datele provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor runda 2021 (RPL2021), prezentate la finele anului 2022, releva o deteriorare a tendintelor demografice din Romania. Procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 10 ani in urma, remarcandu-se cresterea ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste). De asemenea, fata de populatia rezidenta inregistrata la recensamantul precedent (RPL2011), Romania a pierdut 1,1 milioane locuitori (1067,8 mii persoane).
Trebuie subliniat faptul ca instituirea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prin Ordonanta de urgenta 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, a determinat in anii 2006-2008 o imbunatatire substantiala a situatiei demografice, fiind inregistrat un numar superior de nasteri. Din pacate, criza economico-
financiara din perioada 2008-2011 a determinat o incetinire sau chiar stagnare a acestui proces.
Prin Ordonanta urgenta nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, au fost aduse imbunatatiri substantiale singurei politici pronataliste din tara noastra, insa, chiar si in aceste conditii, tinerele familii au nevoie de stimulente suplimentare pentru a avea mai multi copii.
Modificarile propuse prevad o majorare cu 25% a cuantumului indemnizatiei lunare pentru al doilea copil, iar pentru al treilea copil si urmatorii, cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 35%. De asemenea, avand invedere inflatia prognozata pentru finalul anului 2024, propunem si o actualizare a cuantumul maxim al indemnizatiei cu aproximativ 6%, aceasta neputand depasi valoarea de 9.000 lei, fata de 8.500 lei in prezent”.
>>Avizul Comisiei pentru buget