VOM PLATI MAI MULT PENTRU O CASA NOUA – Vesti proaste pentru cei care vor sa achizitioneze o locuinta (Document)

465

sursa foto: stiridecluj.ro

Romanii care vor sa achizitioneze o casa noua vor plati mai mult, si asta pentru ca se anunta cresterea preturilor in constructii. Managerii anunta, din nou, majorarea preturilor in acest domeniu, dar si in comertul cu amanuntul, in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica.

Sunt insa si vesti bune. Se preconizeaza crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul, dar si relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare, constructii si in servicii.

Industria prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% . Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +15%).

Constructii

Potrivit estimarilor din aceasta luna, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Comert cu amanuntul

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +16%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +36%).

Servicii

Conform estimarilor din luna septembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +8%).

*Cititi aici raportul

Ultimele articole