VODAFONE, AMENDATA CU 22 MILIOANE EURO – Inalta Curte a confirmat incalcarea Legii Concurentei de catre compania Vodafone

4423
VODAFONE, AMENDATA CU 22 MILIOANE EURO

Compania Vodafone a incalat Legea Concurentei. Asta a constatat cea mai importanta instanta din Romania, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Consiliul Concurentei, institutie condusa de Bogdan Chiritoiu (foto), a anuntat luni, 22 noiembrie 2021, ca Inalta Curte a mentinut decizia de sanctionare a companiei Vodafone, pe motiv ca aceasta a abuzat de pozita sa dominanta in relatia cu firna SC Netmaster Communications SRL. Totusi, instanta suprema a decis sa reduca amenda aplicata Vodafone de la 120,3 milioane lei, la 111,9 milioane lei, adica aproximativ 22 milioane euro.

Iata comunicatul Consiliului Concurentei:

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil incalcarea Legii Concurentei de catre compania Vodafone, care a abuzat de pozitia sa dominanta in relatia cu firma SC Netmaster Communications SRL. In acelasi timp, instanta a redus cu 7% amenda aplicata de Consiliul Concurentei, de la 120,3 milioane lei la 111,9 milioane lei.

In anul 2011, autoritatea de concurenta a sanctionat companiile Orange si Vodafone pentru ca au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retelele lor de telefonie.

Cele doua companii, Orange si Vodafone, au atacat in instanta decizia Consiliului Concurentei. Curtea de Apel Bucuresti a avut solutii diferite in cele doua cazuri si, ca urmare, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a trimis din nou la prima instanta, pentru a fi rejudecate.

In cazul Orange, ICCJ a confirmat irevocabil incalcarea Legii Concurentei de catre Orange, in aprilie 2018. Cele doua companii detin monopol in propriile retele, iar conform normelor europene in domeniul concurentei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, in absenta unei justificari obiective.

Orange si Vodafone aveau obligatia de a respecta atat reglementarile autoritatii din domeniu (ANCOM), dar si prevederile din domeniul concurentei, respectiv, nu aveau voie sa isi foloseasca in mod abuziv pozitia dominanta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole