VISA FINALIZEAZA PRIMELE TRANZACTII INSTITUTIONALE CU DOLARUL DIGITAL DIN HONG KONG – Testul pilot derulat in orasul-stat introduce moneda digitala a bancii centrale (CBDC) in plati interbancare B2B

611

sursa foto: CoinMarketCap.

Gigantul de plati Visa anunta finalizarea unui test pilot care introduce dolarul HK digital pentru platile interbancare Business-to-Business (B2B). Initiativa, implementata in colaborare cu HSBC si cu Hang Seng Bank din Hong Kong, este prima infrastructura de plati la nivel global care testeaza interoperabilitatea unor astfel de tranzactii, utilizand o moneda digitala a bancii centrale (CBDC).

Gilda Popa

Aceste tranzactii B2B, parte a testului pilot „Digital Hong Kong Dollar” organizat de Autoritatea Monetara din Hong Kong (HKMA), deschide noi orizonturi pentru tranzactii financiare sigure si eficiente, anunta Visa intr-un comunicat.

Astfel, potrivit anuntului, s-au testat doua cazuri de utilizare a dolarului digital din Hong Kong (e-HKD), prin intermediul depozitelor bancare tokenizate. Un token de depozit este o moneda digitala (in acest e-HKD, care este moneda digitala a bancii centrale din Hong Kong) care actioneaza ca o versiune digitala a depozitelor detinute in conturile clientilor. In timp ce criptomonedele stabile (stablecoin) sunt utilizate pentru decontari in sectorul cripto, tokenurile de depozit indeplinesc functii similare in sistemul financiar traditional.

Astfel, a precizat gigantul de plati in comunicat, un domeniu de interes al testului pilot a fost procesul de plata interbancar B2B, in special in platile imobiliare si decontarile intre institutiile de plata si comercianti.

Rezultatele au aratat un mare potential al acestor noi tehnologii, cu viteze de plata accelerate, management imbunatatit al riscului de decontare, control imbunatatit si transparenta sporita a tranzactiilor.

Tehnologie de plata testata in premiera la nivel global

Initiativa Visa, in colaborare cu HSBC si Hang Seng Bank din Hong Kong, este prima din lume care testeaza atomicitatea si interoperabilitatea unor astfel de tranzactii, stabilind un nou standard pentru industrie, relateaza CryptoPotato.

Nischint Sanghavi, manager de top in cadrul Visa, a subliniat potentialele beneficii ale implementarii unei monede digitale a bancii centrale (CBDC), facand in special referire la proiectul punctual derulat cu autoritatile din Hong Kong. Aceste avantaje includ decontari mai rapide, o experienta de plata fara intreruperi pentru tranzactii de mare valoare, o transparenta sporita a tranzactiilor si impactul transformator al unei infrastructuri de plati online 24/7.

Tehnologia de tokenizare revolutioneaza industria financiara, aducand o schimbare de paradigma. In acest domeniu al inovatiei, depozitele tokenizate au aparut ca un „game changer”, creand un nou canal de comunicare intre banci si sectorul cripto. Aceasta tehnologie a captat atentia sectorului financiar, dezvaluind o multitudine de oportunitati.

Visa mentioneaza ca intentioneaza sa exploreze aplicatii suplimentare ale depozitelor tokenizate, cu un accent strategic pe tokenizarea pietei de active, finantare programabila, solutii extinse de retail si plati transfrontaliere. Participarea Visa la programul pilot ofera, de asemenea, informatii valoroase pentru implementarea in viitor a monedelor digitale ale bancilor centrale, modeland viitorul ecosistemului de plati.

Ultimele articole