VIOLENTELE DIN KAZAHSTAN PUN PRESIUNE PE PIATA CRIPTO – Mineritul cripto la nivel global, puternic lovit de sistarea internetului vreme de zile in sir
Presiunea uriasa pe piata cripto creste pe fondul incertitudinii legate de protestele violente din Kazahstan, unde internetul si telecomunicatiile au inregistrat intreruperi la nivel national incepand din 4 ianuarie 2022. "Black-outul” din al doilea cel mai mare centru de minerit de Bitcoin din lume, dupa SUA, a dat o lovitura severa industriei criptomonedelor. Serviciile de internet in Kazahstan sunt oprite inca duminica, 9 ianuarie, noteaza monitorul de internet Netblocks.
Pe fondul panicii, investitorii au "lichidat” pozitii cripto de aproape un miliard de euro in ultimele 3 zile. Puterea de minare a Bitcoin (BTC), cunoscuta drept "hash rate”, a scazut in acest week-end cu 13,4% la nivelul intregii retele dupa ce compania de stat Kazakhtelecom a oprit reteaua de internet a tarii, miercuri, in contextul declansarii crizei politice si sociale din Kazahstan, potrivit CoinTelegraph.
Internetul, oprit de cel putin 80 de ore in Kazahstan
Potrivit monitorului de internet Netblocks, conexiunea a fost oprita timp cel putin 80 de ore neintrerupt incepand de vineri dimineata.
Pretul Bitcoin a scazut vineri, 7 ianuarie, la 42.000 de dolari si a continuat deprecierea sambata si duminica, mentinand cu mare greutate in week-end pragul de 40.000 de dolari.
Criptomoneda a fost, de asemenea, sub presiune dupa ce Federal Reserve, banca centrala a SUA, a semnalat ca ar putea anula stimulentele economice mai devreme decat se astepta, ceea ce i-a facut pe investitori sa isi lichideze in masa activele mai riscante, cum sunt considerate si activele cripto, asa cum Lumea Banilor a relatat joi, 6 ianuarie.
Volatilitatea sporita in spatiul activelor digitale a lovit din nou in ultimele zile, pe fondul instabilitatii situatiei din Kazahstan, punend presiune pe toate criptomonedele majore. Ether (ETH), mentine cu greutate pragul de 3000 de dolari, cu o depreciere de 17% in ultimele 7 zile. Binance a scazut de la 500 la 430 de dolari, pierzand la randul sau 17% din valoare in ultima saptamana, iar celelalte active digitale au pierdut, de asemenea, intre 10 si 20% pe fondul situatiei de incertitudine de la inceputul anului 2022.
Kazahstanul reprezinta peste 18% din puterea de calcul a retelei Bitcoin la nivel global
Kazahstanul a devenit un centru popular pentru minare de criptomonede anul trecut, dupa ce China a interzis activitatea de minare, invocand necesitatea de a reduce consumul de electricitate si emisiile de carbon. Minarea Bitcoin necesita computere de mare putere care rezolva puzzle-uri matematice complexe pentru a crea un nou "bloc” pe blockchain. Acest proces necesita putere semnificativa de calcul si electricitate, iar Kazahstanul, cu resursele sale energetice bogate, a devenit o alternativa atractiva la China.
Kazahstanul a reprezentat mai mult de 18% din puterea de calcul a retelei Bitcoin la nivel global in august 2021 - ultima luna pentru care sunt disponibile date, potrivit Centrului Cambridge pentru Finante Alternative. Este pe locul al doilea dupa Statele Unite ale Americii.
Inca nu este clar cand vor fi restabilite serviciile de internet in Kazahstan, ceea ce face dificil de stiut cat de profund va fi resimtit impactul asupra criptomonedei.
"In cele din urma, minerii vor gasi centrul potrivit pentru activitatile lor. Au nevoie de un loc cu stabilitate politica si electricitate ieftina”, a spus Anirudh Rastogi, fondatorul firmei de avocatura Ikigai Law.
Incertitudini majore pentru companiile majore din minerit cripto
Insa, in pofida intreruperilor majore de internet pe fondul protestelor antiguvernamentale din Kazahstan, unii mineri de Bitcoin (BTC) care opereaza in tara nu planuiesc sa paraseasca tara inca.
BIT Mining, una dintre cele mai mari companii miniere BTC care si-a mutat operatiunile din China in Kazahstan anul trecut, inca evalueaza impactul tulburarilor politice din Kazahstan, a informat vineri agentia de stiri chineza 8BTCnews.
"Este putin probabil ca masinile noastre miniere sa fie evacuate in America de Nord”, a spus pentru CoinTelegraph un purtator de cuvant al BIT Mining, adaugand ca firma va monitoriza indeaproape situatia.
Reprezentantul a mentionat, de asemenea, ca Kazahstanul nu este principalul domeniu de activitate al BIT Mining, deoarece are o serie de "masini de exploatare miniere mid-high-end” in America de Nord.
Potrivit unor surse, minerii din Kazahstan au reusit sa-si mentina unitatile online, in ciuda intreruperilor de internet.
"Unii mineri din Kazahstan ne-au spus ca internetul a fost restabilit temporar pe 7 ianuarie. In plus, reteaua 4G de telefoane chinezesti este, de asemenea, eficienta intermitent. Industria se asteapta ca tara sa revina la normal incepand de saptamana viitoare”, a informat vineri jurnalistul chinez blockchain Colin Wu.
Surse au mai spus ca operatiunile unor mineri au fost neafectate, deoarece acestea sunt localizate in mare parte in zone indepartate, in timp ce protestele s-au concentrat in zona urbana Almaty.
Puterea de minare a bitcoin, asa-numitul "hash rate”, a scazut cu 13,4%
Inchiderea internetului din Kazahstan elimina 18% din productia globala de Bitcoin si face ca valoarea criptomonedelor sa scada cu 8%, pe masura ce Rusia desfasoara trupe pentru a zdrobi protestele, noteaza si dailymail.co.uk
Datele agregate de Ycharts.com arata ca puterea de minare a bitcoin, asa-numitul "hash rate”, a scazut cu 13,4% in doar cateva ore, de la un nivel de circa 205.000 petahash pe secunda la un nivel de 177.330 petahash pe secunda.
Hashrate-ul la principalele pool-uri de minerit cripto - grupuri de mineri din diferite locatii care se asociaza pentru a produce bitcoin -, inclusiv AntPool si F2Pool, au scazut cu aproximativ 14% in doar catebvba zile, potrivit firmei de minerit BTC.com.
Guvernul kazah a declarat anul trecut ca intentioneaza sa ia masuri mai intai impotriva minerilor "gri" neinregistrati, care, potrivit estimarilor sale, ar putea consuma de doua ori mai multa energie decat cei inregistrati oficial.
Ministerul Energiei a declarat anul trecut ca mineritul "gri" ar putea consuma pana la 1,2 GWt de energie, ceea ce, impreuna cu cei 600 MWt ai minerilor "albi", reprezinta aproximativ 8% din capacitatea totala de generare a Kazahstanului.