VINE CRIZA?: RASPUNSUL MINISTRULUI DE FINANTE – Adrian Caciu anunta ce se intampla: "Situatia este complicata"
Ministrul de Finante, Adrian Caciu, a fost intrebat de catre jurnalisti daca exista probabilitate ca in Romania sa vina criza economica, acesta raspunzand ca situatia este complicata.
Potrivit lui Caciu, nu suntem intr-o oaza in care suntem feriti de riscurile aparitiei unor elemente de presiune, "de exemplu recesionista”. Ministrul de Finante a declarat ca situatia este complicata inca de la preluarea mandatului actualului guvern, era complicata si inainte, dar a devenit mai complicata, mai ales din februarie, cand a aparut si conflictul din Ucraina:
„Sunt tot felul de presiuni. Putem sa le numim crize, plecand de la energie pana la combustibil, la alimente, situatii si intreruperi pe lanturile de aprovizionare, o serie de incertitudini”.
Iata intrebarea adresata ministrului de Finante si raspunsul acestuia:
Reporter:
Exista aceasta probabilitate sa vina o criza in Romania, in opinia dumneavoastra, ne apropiem? Exista aceasta varianta sa fie o criza economica in tara noastra?
Adrian Caciu:
Am spus asta cred ca de nenumarate ori, situatia este complicata, inca de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicata si inainte, a devenit mai complicata, mai ales din februarie, cand a aparut si conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem sa le numim crize, plecand de la energie pana la combustibil, la alimente, situatii si intreruperi pe lanturile de aprovizionare, o serie de incertitudini. Cred ca in fiecare zi acest guvern a actionat pas cu pas, dar intr-un mod strategic, pentru a tine toate lucrurile sub control. Exista riscuri. Nu suntem intr-o oaza in care suntem feriti de riscurile aparitiei unor elemente de presiune, de exemplu recesionista. Dar ele sunt anticipate pas cu pas, pentru ca trebuie sa te uiti cum functioneaza anumiti indicatori, care sunt indicatorii proxy, de exemplu.
Productia industriala, in scadere
Va dau un indicator proxy la care toata lumea se uita: productia industriala este in scadere. Asta iti arata ca vei avea o dificultate cel putin pe trimestrul trei, trimestrul patru, si trebuie sa iei niste masuri sa revigorezi acea zona, astfel incat pierderile de context sau de conjunctura sa nu se resimta in efect in orizontal. Deci, riscuri de gen recesionist sunt. Dupa cum ati vazut, Germania deja este intr-o zona de cvasistagnare. Mi-ar placea totusi ca si analistii economici de la noi sa fie putin mai cumpatati in aprecieri, prezentand scenarii apocalitice, pentru ca nu era cazul ca sa anuntam o stagnare pe trimestrul doi.
Ati vazut ieri cum s-a prezentat situatia la Institutul National de Statistica. Da, exista presiuni de incetinire economica pe care le avem in vedere. Tocmai de aceea, cel mai important lucru pe care l-am discutat de altfel si in sedinta de azi de guvern, dar si in sedintele trecute, este recuperarea intarzierilor pe zona de investitii. Este un demers in care trebuie ca tot guvernul sa fie angajat, dar si autoritatile locale.
Deci acea zona ne poate aduce intr-un perimetru de echilibru si de tinere sub control a unor situatii, avand in vedere factorul de multiplicare al investitiilor, atat publice, dar si incurajarea investitiilor private. Un motiv in plus pentru care am mai suplimentat bugetul si la partea aceasta de investitii private cu inca 1 miliard de lei. Interesul nostru este ca economia sa functioneze si demersurile sunt in acest sens, iar la acest moment economia raspunde pozitiv la demersul guvernamental si parteneriatul este chiar real”.