Grid star
punguta cu doi bani

Vine criza. Pe cifre, nu pe vorbe

Nu putem s-o spunem pe ocolite, oricat am vrea: vine criza. Cel putin pentru bugetari.

Si nu o zicem noi, ci fostul ministru al Finantelor Publice Eugen Teodorovici, cel care vineri, 8 aprilie 2022, a postat pe Facebook urmatorul mesaj:

Gata! Incepe criza economica si sociala! Datoria publica: februarie 2022: 50,6%!”

Teodorovici nu intra in detalii, dar va spunem noi: Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 prevede urmatoarele la art. 13:

Limite pentru datoria publica calculata conform metodologiei Uniunii Europene:

1. Daca datoria publica depaseste 45% din produsul intern brut, dar se situeaza sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finantelor Publice prezinta Guvernului un raport privind justificarea cresterii datoriei si prezinta propuneri pentru mentinerea acestui indicator la un nivel sustenabil.

2. Daca datoria publica depaseste 50% din produsul intern brut, dar se situeaza sub 55% din produsul intern brut:

a) Guvernul prezinta public si aplica in cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice in produsul intern brut;

b) programul prevazut la lit. a) cuprinde, fara a se limita la acestea, si masuri care determina inghetarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;

c) masurile cuprinse in programul prevazut la lit. a) se aplica prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel incat sa se asigure aplicabilitatea masurilor intr-un termen cat mai scurt, cel mai tarziu in semestrul urmator celui in care s-a constatat depasirea procentului de datorie publica.

3. Daca datoria publica depaseste 55% din produsul intern brut, dar se situeaza sub 60% din produsul intern brut:

a) se aplica prevederile pct. 2;

b) Guvernul initiaza masuri care sa determine inghetarea cheltuielilor totale privind asistenta sociala din sistemul public;

c) masurile prezentate potrivit lit. b) se aplica prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel incat sa se asigure aplicabilitatea acestora intr-un termen cat mai scurt, cel mai tarziu in semestrul urmator celui in care s-a constatat depasirea procentului de datorie publica.

4. Daca datoria publica depaseste 60% din produsul intern brut:

a) se aplica prevederile pct. 3;

b) Guvernul initiaza si aplica un program de reducere a datoriei publice potrivit prevederilor art. 10;

c) masurile cuprinse in programul prevazut la lit. b) se aplica prin aprobarea unor acte normative la nivel de lege, prin care sa fie identificate masuri urgente de reducere a deficitului bugetar si a datoriei publice, cel mai tarziu in semestrul urmator celui in care s-a constatat depasirea procentului de datorie publica.

5. Prevederile pct. 2, 3 si pct. 4 lit. a) nu se aplica in conditiile manifestarii unor circumstante extraordinare, daca neaplicarea nu pericliteaza sustenabilitatea datoriei publice pe termen mediu si lung”.

Pe scurt: ne aflam in scenariul de la punctul 2, cand Legea 69/2010 obliga Guvernul sa inghete salariile bugetarilor. Si avand in vedere ca nici 2022, nici 2023 nu sunt ani electorali, nu ne facem iluzii ca Executivul va trage de plapuma, ca sa le fie cald cat mai multor bugetari.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani