VINE AVALANSA DE SCUMPIRI – Premierul, luat la intrebari din zona aliatilor traditionali: „Ce masuri va intreprinde Guvernul pentru reducerea ratei inflatiei?”

2639
SALARIUL MINIM – Iata cu cat ar urma sa creasca

Ingrijorarile provocate de starea economiei sunt atat de mari, incat Guvernului i se cere socoteala chiar si de catre cei care de obicei sunt aliatii Executivului.

Ne referim la grupul minoritatilor nationale, care prin traditie voteaza in Parlament in acelasi sens cu majoritatea de la putere – oricare ar fi ea.

Totusi, de data aceasta, premierul Nicolae Ciuca (foto) a fost luat la intrebari de catre un reprezentant al minoritatilor nationale. Este vorba despre Nicolae Miroslav Petretchi, deputat din partea Uniunii Ucrainenilor din Romania. Miercuri, 15 decembrie 2021, parlamentarul i-a solicitat prim-ministrului sa precizeze concret masurile pe care le ia pentru tinerea sub control a inflatiei. Petretchi si-a sustinut argumentele cu cele mai recente cifre furnizate de catre Institutul National de Statistica.

Iata intrebarea deputatului catre seful Guvernului (vezi facsimil):

Politicile monetare eficiente, initiate si implementate in corelare cu directivele Bancii Centrale ale unei tari, reprezinta baza unei economii stabile, sustenabile si predictibile.

Respectandu-se aceasta ordine fireasca, atat cetatenii, cat si mediul de afaceri au de castigat, gestionandu-si productiv resursele financiare. Insa problema apare atunci cand politica monetara, aflata in faza de predictie si/sau implementare, afecteaza economiile cetatenilor, destabilizand intregul mediu de afaceri.

O astfel de situatie se petrece acum in Romania, unde politicile monetare implementate nu au rezultatul scontat, lucru resimtit prin cresterea majora a inflatiei, care, conform studiilor INS, in luna noiembrie 2021, comparativ cu luna noiembrie 2020, este de 7,8%, iar rata medie de crestere a preturilor de consum in ultimele 12 luni, fata de precedentele 12 luni, este 4,5%.

Aceasta crestere apare in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,26%, marfurile nealimentare au atins o crestere de 8,71%, iar serviciile s-au scumpit cu 3,75%.

In acest mod, fara interventia prompta privind remedierea politicilor monetare, cetatenii tarii noastre se vor confrunta in continuare cu cresteri ale preturilor pana in punctul in care cosul de cumparaturi va fi inaccesibil pentru un cetatean cu venituri mici.

Mai mult decat atat, mentinerea status quo-ului va aduce prejudicii majore mediul de afaceri, intr-o perioada in care se lupta si cu daunele cauzate de pandemie.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, Stimate Domnule Prim-Ministru, va rog sa imi comunicati ce masuri va intreprinde Guvernul pe care il conduceti pentru reducerea ratei inflatiei in Romania?

Conform prevederilor Regulamentului Comun al Camerei Deputatilor si a Senatului, astept un raspuns in scris”.

1 comentariu la “VINE AVALANSA DE SCUMPIRI – Premierul, luat la intrebari din zona aliatilor traditionali: „Ce masuri va intreprinde Guvernul pentru reducerea ratei inflatiei?”

  1. & Doar reducerea deficitului bugetar sub nivelul regelementat de 3% at contribui la reducerea inflației, deficitele bugetare mari contribuind la inflație și scăzând puterea de cumpărare , ?
    Îndatorarea , prin dobânzi, contribuie la creșterea inflației, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole