Grid star
banci

VICTORIE EPOCALA PENTRU ROMANII ABUZATI DE BANCI – Instanta s-a pronuntat definitiv

Romanii abuzati de banci au acum la dispozitie o hotarare judecatoreasca epocala pe care o pot invoca pe post de jurisprudenta in procesele lor.

Joi, 19 noiembrie 2020, Curtea de Apel Bucuresti a dispus inghetarea francului elvetian (CHF) la valoarea de 2,41 lei, intr-un dosar de dare in plata. Astfel, CAB a mentinut sentinta Tribunalului Bucuresti pronuntata in 2019, adaptand contractul de credit incheiat intre consumatorul reclamant si Credit Europe Bank NV.

Avocata Alexandra Ianul (fosta Burada – foto), aparatoarea debitorului, a declarat pentru Bursa.ro ca aceasta decizie este o premiera a CAB.

Iata explicatiile avocatei:

Contractul de credit a fost incheiat la data de 05.11.2007 de catre un IFN care, ulterior, a cesionat creanta catre o societate din Olanda. Acesta a acordat consumatorului un credit ipotecar in cuantum de 139.114 CHF in scopul achizitionarii unui imobil - apartament, avand destinatia de locuinta. La momentul finantarii, rata de schimb pentru un CHF era de 2,0043 lei, astfel ca, la momentul acordarii finantari, consumatorul datora in echivalentul monedei nationale RON suma de 278.826 lei, la care urmau sa se adune dobanzi. Cuantumul ratei lunare pe care consumatarul o avea de achitat la data semnarii contractului, raportat la cursul din ziua acordarii de 2.0043 lei/CHF, era de 1.080 lei. La data transmiterii notificarii de dare in plata, in anul 2016, rata lunara pe care apelantul o avea de achitat raportat la un curs de 4,09 lei pentru un CHF era de 2.829 lei, iar soldul era de 128.871 CHF ( echivalentul sumei de 527.007 lei) cu 'doar' 248.181 lei mai mult fata de momentul finantarii, dupa ce a efectuat, timp de opt ani, plati in valoare de 55.582 CHF (la un curs mediu de aproximativ 200.095 lei). Analizand valoarea cu care au crescut obligatiile de plata ale consumatorului si platile pe care acesta le-a efectuat pana la data transmiterii notificarii, se poate lesne constata ca solutia de reechilibrare este una justa chiar si pentru creditor. Acesta urmeaza sa mai incaseze suma de 310.579 lei cu titlu de sold, la care se vor adauga dobanzi - practic, o suma mai mare decat cea acordata, la care se vor adauga dobanzi. Rata lunara a debitorului se va diminua, insa, semnificativ, cu aproape 1000 de lei.

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat, astazi, o solutie fara precedent, intr-un dosar avand ca obiect darea in plata, unde, in anul 2019, Tribunalul Bucuresti a admis apelul consumatorilor si a dispus adaptarea obligatiilor din Contractul de credit in CHF la cursul din data acordarii plus o marja de 20%, respectiv a 'inghetat' cursul la valoarea de 2,41 lei pentru un franc elvetian. Hotararea pronuntata de Tribunalul Bucuresti si mentinuta in recurs de Curtea de Apel Bucuresti are drept consecinta o reechilibrare a contractului pentru viitor, pana la scadenta sa finala, prin inlaturarea riscului valutar si, implicit, diminuarea cursului la care urmeaza sa fie efectuate platile la o valoare rezonabila.

Piperea: „Legea darii in plata va putea fi utilizata ca un scut impenetrabil contra executarilor silite abuzive”

La randul lui, facand trimitere la articolul din Bursa, avocatul Gheorghe Piperea a subliniat importanta Legii nr. 77/2016 privind darea in plata, in forma in care este ea acum, modificarile succesive fiind impuse de catre mai multe decizii ale Curtii Constitutionale.

In acelasi context, maestrul Piperea a avertizat asupra uriasului risc ca Parlamentul sa mutileze Legea darii in plata, astfel incat bancile sa poata din nou abuza debitorii.

Redam postarea de pe Facebook a lui Gheorghe Piperea:

Utilitatea Legii darii in plata pentru echilibrarea contractelor de credit si usurarea poverii debitorilor la banci s-a probat ieri, pe deplin, la Curtea de Apel Bucuresti.

Instanta a dispus stabilizarea (inghetarea) cursului leu - franc elvetian la 2,41 lei/chf.

Se observa ca aceasta lege, inca ignorata de consumatori, nu duce la pierderea casei de locuit, ci la redarea utilitatii sociale a contractului de credit - debitorul va continua sa isi achite datoriile, in limitele initial stabilite, isi va pastra casa si va beneficia de surplusul de lichiditati care, pana acum, erau inghitite fara cauza justa de banca.

Legea darii in plata poate fi utilizata ca arma de negociere si instrument de reconstructie justa a contractului de credit nu numai de catre debitorii care au contractat credite in valuta, ci si de debitorii cu credite in lei ale caror plati catre banca au crescut cu peste 50% in ultimele 6 luni.

Mai mult chiar, Legea darii in plata va putea fi utilizata ca un scut impenetrabil contra executarilor silite abuzive. In anii 2021 - 2022 vor fi executari silite masive ale bancilor contra tuturor debitorilor din credite garantate cu imobile cu destinatia de locuinte. Acest tsunami va fi declansat pentru neplata ratelor, cauzata de multiplele falimente care vin si de somajul masiv care se preconizeaza. Notificarea de dare in plata ingheata automat efectele contractului de credit si orice executare silita, precum si curgerea dobanzilor, comisioanelor si penalitatilor, declansand o negociere obligatorie pentru banca (in vederea reducerii poverii datoriei sau a stergeii acesteia), sub santiunea unei decizii a instantei ca cea din linkul anexat (n.r. vedeti linkul de la inceputul articolului, catre Bursa.ro).

Precizez ca solutia este pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, o instanta foarte pro-banci, care a fost vehement impotriva inghetarii crusului francului elvetian in procesele pornite pe legislatia clauzelor abuzive si a practicilor incorecte ale comerciantilor (cei din bula mea de net/feisbuc stiu motivatia - instanta respectiva a inteles sa refuze sa judece astfel de spete pentru ca, cica, s-ar fi opus ”nominalismul monetar”). Iata ca, in baza Legii darii in plata, in noua sa forma, emisa de Parlamentul ”majoritar pesedist”, astfel de solutii nu mai sunt refuzate de Curtea de Apel Bucuresti.

PS Ii felicit pe dna avocat Ianul (fosta Burada) pentru cerbicia probata in aceste actiuni, precum si pe dl senator Dan Zamfir, pentru insistenta cu care a urmarit ca aceasta lege sa fie mentinuta in atentia publicului, a autoritatilor si a instantelor (care, intre 2016-2019, ajunsesera sa abroge aceasta lege, prin cutume judiciare care pretindeau consumatorilor supra-indatorati sa faca proba impreviziunii).

PPS Dupa alegerile din 6 decembrie sunt ”sanse” de 100% ca aceasta lege sa fie abrogata prin OUG sau lege adoptata pe repede inainte de Parlament. Asa cum am spus, aceasta lege este o ”amenintare existentiala” pentru banci si colectori de creante, mai ales acum, ca funtioneaza. Cu noul parlament, legitim de nu se poate, orice idee de protectie a consumatorilor va fi devenit istorie. Cu noul parlament, legitim foc, scapa doar cine poate.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani