Viata de bugetar: statul deconta benzina pentru concedii. Guvernul a taiat beneficiul. Ministrul de Finante: “Este regretabil ca avem asa ceva” (Document)
Guvernul a taiat combustibilul pentru bugetarii care plecau in concediu, o facilitate despre care ministrul de Finante, Marcel Bolos, a declarat ca “este regretabil ca avem asa ceva”. Masura a fost luata prin Ordonanta de Urgenta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Concret, pana la adoptarea OUG, care a avut loc miercuri, 4 septembrie 2024 politistii si militarii beneficiau de decontarea cheltuielilor de transport la plecarea in concediu. Bolos a declarat ca nu este firesc sa avem aceste tipuri de cheltuieli care nu sunt foarte juste in raport cu eficienta utilizarii banului public. Masura se aplica doar pana la sfarsitul anului.
Iata prevederea adoptata:
“In anul 2024, in perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate avantaje in natura personalului angajat in autoritatile/institutiile publice de natura combustibilului destinat deplasarilor in concedii de odihna”.
Iata prevederea din HG 1198/2022:
Articolul 12:
“1) Personalul militar si politistii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihna sub forma unei sume forfetare, in procent de 25% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
(2) Dreptul prevazut la alin. (1) se acorda pentru efectuarea concediului de odihna aferent anului calendaristic pentru care se cuvine sau pentru efectuarea concediului de odihna restant”.
Prezentam intrebarile adresate ministrului de Finante si raspunsurile acestuia:
"Reporter: In aceeasi ordonanta scrie ca bugetarii nu vor mai primi, de fapt nu li se va mai deconta combustibilul in perioada vacantei. As fi vrut sa va intreb care sunt acesti bugetari care primeau bani pentru benzina si motorina in concediu?
Marcel Bolos: Nu as vrea sa intru in detalii.
Reporter: Cateva exemple.
Marcel Bolos: Este regretabil ca avem asa ceva si nu cred ca acum, dupa ce s-a luat aceasta decizie, mai incap alte comentarii. Nu este firesc, asa cum spunea si domnul prim-ministru la inceputul sedintei de Guvern, sa avem aceste tipuri de cheltuieli care nu sunt foarte juste in raport cu eficienta utilizarii banului public. Deci, bine ca am luat aceasta masura …
Reporter: ... Doar in acest an...
Marcel Bolos: ... Si astfel de situatii trebuie sa fie cat mai putine.
Reporter: Masura se aplica doar in acest an?
Marcel Bolos: Pana la sfarsitul anului 2024.
Reporter: Si atunci, care este schimbarea?
Marcel Bolos: Dar nu uitati ca mai avem Ordonanta Trenulet care vine in luna decembrie 2024 si, cu siguranta, aceasta masura se va regasi si acolo.
Reporter: Bun. Deci, in decembrie 2024 vom vedea noi masuri fiscale.
Marcel Bolos: Vom vedea masurile care se iau in fiecare an. Ce am vazut in fiecare an? Daca lasam sa intre toate actele normative in vigoare, numai in anul 2024 produceau un impact de 75 de miliarde de lei. Deci, haideti sa avem totusi o anumita rezonabilitate in ceea ce priveste masurile adoptate de-a lungul timpului, si stiti bine ca aceste Ordonante Trenulet se iau si se adopta de prin 2018, desi nu este o noutate Ordonanta Trenulet.
Reporter: Pe langa angajatii din MAI, din Armata si servicii, carora stim ca li se decontau banii pentru transport in vacanta, daca puteti sa-mi dati totusi cateva exemple de alti angajati la stat.
Marcel Bolos: V-am spus ca este bine ca aceasta masura a fost luata si ma bucur ca usor, usor reusim sa eliminam si sa asiguram o utilizare justa a fondurilor din bugetul de stat. Nu mai vreau sa fac altfel de comentarii.
Reporter: Vorbim doar despre functii de conducere sau si bugetari simpli din Guvern, spre exemplu? Sau din Parlament?
Marcel Bolos: Nu mai vreau sa fac astfel de comentarii. Eu ma bucur ca astfel de masuri le luam si usor, usor scapam de aceste tipuri de cheltuieli din buget".