Grid star
litigii

Verdictul Inaltei Curti pentru profesorii platiti cu ora. Iata cum se aplica legea (Minuta)

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condusa de Corina Corbu (foto) a stabilit cum se aplica legea pentru cadrele didactice platite cu ora. Decizia se refera la acordarea concediului de odihna.

Potrivit Deciziei 41/2024, pronuntata in dosarul 1504/1/2024 privind dezlegarea unor chestiuni de drept, cadrele didactice in activitate care desfasoara si activitate in regim de plata cu ora prin cumul de contracte individuale de munca la aceeasi unitate de invatamant preuniversitar nu beneficiaza de concediu de odihna platit si pentru timpul efectiv lucrat in regim de plata cu ora, respectiv de indemnizatia aferenta zilelor de concediu de odihna cuvenite si neefectuate la incetarea contractului individual de munca pe perioada determinata.

Prezentam minuta Inaltei Curti:

“Admite sesizarea formulata de Tribunalul Covasna – Sectia civila in dosarul nr. 582/119/2024, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta:
In interpretarea si aplicarea prevederilor art. 106 alin. (1), art. 144 si art. 146 alin. (3) din Codul muncii, art. 220 alin. (1) si (5) din Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv art. 267 alin. (1) si art. 270 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 5 alin. (1) din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control si al personalului de cercetare din invatamantul de stat, aprobate prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4.050/2021, stabileste ca:
Cadrele didactice in activitate care desfasoara si activitate in regim de plata cu ora prin cumul de contracte individuale de munca la aceeasi unitate de invatamant preuniversitar nu beneficiaza de concediu de odihna platit si pentru timpul efectiv lucrat in regim de plata cu ora, respectiv de indemnizatia aferenta zilelor de concediu de odihna cuvenite si neefectuate la incetarea contractului individual de munca pe perioada determinata.
Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”. 

>>Prevederile Codului Muncii
>>Legea invatamantului preuniversitar 198/2023
>> Legea educatiei nationale 1/2011

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani