Veniturile realizate ilicit din activitati comerciale: hotararea Inaltei Curti (Minuta)
11 December 2024 16:35 Lumea Banilor 2237Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condusa de Corin Corbu (foto) a pronuntat o dezlegare de drept cu privire la veniturile realizate ilicit realizate din activitatea comerciala. Instanta suprema a fost sesizata de Tribunalul Galati – Sectia contencios administrativ si fiscal si de Tribunalul Sibiu.
Concret, judecatorii au stabilit ca sintagma "veniturile realizate ilicit” se refera la veniturile brute realizate din activitatea comerciala desfasurata intre data suspendarii activitatii comerciale si momentul constatarii contraventiei.
Prezentam hotararea Inaltei Curti:
“Admite sesizarile formulate de Tribunalul Galati – Sectia contencios administrativ si fiscal in Dosarul nr. 202/233/2022 si de Tribunalul Sibiu – Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal in dosarele nr. 120/306/2022 si nr. 9.546/306/2022, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea prevederilor art. 73 pct. 23 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sintagma "veniturile realizate ilicit” se refera la veniturile brute realizate din activitatea comerciala desfasurata intre data suspendarii activitatii comerciale si momentul constatarii contraventiei.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.
Iata prevederile art. 73 pct. 23 din Ordonanta Guvernului 99/2000:
“Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
-desfasurarea oricarui exercitiu comercial in perioada suspendarii activitatii comerciale, cu amenda prevazuta la pct. 1 lit. a)-e), caz in care limitele minime si maxime se dubleaza, iar veniturile realizate ilicit in perioada dintre data suspendarii activitatii comerciale si momentul constatarii contraventiei se confisca si se fac venit la bugetul de stat”.