VECHIMEA IN MUNCA – Guvernul a aprobat plata retroactiva pentru cel mult 6 ani

849
Vechimea in munca se poate cumpara.

Sursa Foto: Realitatea

Vechimea in munca se poate cumpara. Guvernul a aprobat plata retroactiva pentru cel mult sase ani de vechime in munca. Mai mult, exista posibilitatea ca anumite informatii din arhiva electronica sa poata fi valorificate in vederea stabilirii pensiei.

Mai precis, conform Ordonantei de Urgenta adoptata recent de Guvernul Romaniei, toate persoanele care nu au calitatea de pensionar si care doresc sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul la pensie, au oportunitatea sa isi plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani. Datele sunt oferite intr-un comunicat emis recent de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).

OUG adoptata de Guvern, modifica si completeaza “Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice”.

Concret, acest lucru este posibil prin incheierea unui contract de asigurare, prin care atat cetatenii romani din tara, cat si cetatenii romani aflati in strainatate, isi pot plati retroactiv contributia de asigurari sociale. Perioadele sunt de cel mult sase ani, anteriori lunii incheierii contractului.

Termen limita: 31 august 2021

Oportunitatea le este adresata cetatenilor romani din tara si din diaspora, care nu au fost pensionari, si nu au fost asigurati in anumite perioade. Contractul se poate incheia pana la 31 august 2021.

Drept urmare, masura adoptata de Guvern ofera o sansa in plus. Ea consta in obtinerea dreptului la pensie si a persoanelor care, cu toate ca indeplinesc varsta de pensionare si alte conditii, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obtine o pensie pentru limita de varsta.

Potrivit Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

De retinut este faptul ca, venitul pentru care se achita contributia de asigurari sociale nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare, iar cota de contributie potrivit Codului fiscal este de 25 % in anul 2020.

Plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare. Termenul limita este 31 august 2021, mai este subliniat in comunicatul emis de MMPS.

*Cititi aici comunicatul integral emis de MMPS

*Cititi aici Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole