Vechime de 25 ani pentru iesirea la pensie. Guvernul a aprobat metodologia privind acordarea pensiilor de serviciu ale membrilor Corpului diplomatic si consular (Document)
Guvernul condus de Marcel Ciolacu (foto) a aprobat in sedinta de marti, 23 aprilie 2024, metodologia privind acordarea pensiilor de serviciu ale membrilor Corpului diplomatic si consular.
Premierul a semnat Hotararea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei.
Prin acest act normativ, se stabileste metodologia privind acordarea pensiilor de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei, ca urmare a modificarii, in anul 2023, a legislatiei specifice.
Practic, a fost stabilita, la calcularea pensiei, o noua vechime, de cel putin 25 de ani in Ministerul Afacerilor Externe si respectiv in Departamentul de Comert Exterior, care se realizeaza esalonat. In plus, membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei din Departamentul de Comert Exterior, trebuie sa justifice o vechime de cel putin 8 ani in misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele si alte reprezentante ale Romaniei din strainatate.
Prezentam comunicatul Guvernului:
“Prin acest act normativ, se stabileste metodologia privind acordarea pensiilor de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei, ca urmare a modificarii, in anul 2023, a legislatiei specifice.
Prin modificarea legislatiei, a fost stabilita, la calcularea pensiei, o noua vechime, de cel putin 25 de ani in Ministerul Afacerilor Externe si respectiv in Departamentul de Comert Exterior, care se realizeaza esalonat. In plus, membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei din Departamentul de Comert Exterior, trebuie sa justifice o vechime de cel putin 8 ani in misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele si alte reprezentante ale Romaniei din strainatate.
Prin normele metodologice adoptate astazi, se urmareste clarificarea unor aspecte precum: identificarea clara a sferei de aplicare a Legii, prin raportare la prevederile legislatiei specifice (Statutul Corpului diplomatic si consular si legislatia privind salarizarea personalului platit din fonduri publice) care definesc notiunile de membru al Corpului diplomatic si consular, de personal incadrat in functii de executie specifice din administratia centrala a MAE, respectiv de membri ai Corpului diplomatic si consular cu vechime in Departamentul de Comert Exterior.
Totodata, aceste norme prevad procedura constituirii dosarului de pensie, pe baza adeverintei-tip de la angajator (MAE, respectiv Agentia Romana pentru Investitii si Comert Exterior, in cazul cererilor de pensionare formulate de persoane provenind in Departamentul de Comert Exterior), care cuprinde elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu: vechimea realizata in MAE sau in Departamentul de Comert Exterior, baza de calcul, etc.
Normele metodologice descriu, totodata, procedura prin care se realizeaza actualizarea, de catre casele de pensii competente, in fiecare an, cu rata medie a anuala a inflatiei in baza unui indicator definitiv comunicat de Institutul National de Statistica”.