VARSTA DE PENSIONARE NU SE VA MARI - Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, neaga o posibila majorare a varstei de pensionare: "Probabilitatea asta, din pacate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, varsta de pensionare in Romania nu va creste"
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu (foto), anunta ca varsta de pensionare nu va creste. Chiar daca pare o veste buna, nu este. Iata de ce.
In noua lege a pensiilor se prevede ca varsta de pensionare nu va putea creste decat daca creste in mod semnificativ speranta de viata. Ministrul Muncii a declarat la Alba 24 ca probabilitatea sa se intample asta este aproape zero. Potrivit lui Bucura, singura varsta de pensionare care creste este, in baza noii legi, este varsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o conditie impusa prin PNRR:
"A fost o conditionalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am indulcit-o pentru romance, cu cele doua masuri complementare. Am echilibrat prin perioada de crestere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce varsta de pensionare cu sase luni”.
Iata declaratiile facute de ministrul Muncii:
"Ati vazut ca am introdus in lege un articol care prevede ca varsta de pensionare nu va putea creste decat daca creste in mod semnificativ speranta de viata. Probabilitatea asta, din pacate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, varsta de pensionare in Romania nu va creste. Singura varsta de pensionare care creste este, in baza noii legi, este varsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o conditie la impuse si nu la liber-alese. A fost deja o conditionalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am indulcit-o pentru romance, cu cele doua masuri complementare. Am echilibrat prin perioada de crestere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce varsta de pensionare cu sase luni.
Noi avem acum 62 de ani si o luna varsta de pensionare in sistemul public de pensii. Pana in 2030 vom avea 63 de ani varsta de pensionare, iar pana in 2035, va trebui sa avem varsta de pensionare de 65 de ani pentru femei. Dar, pentru ca noi nu pedepsim femeile, am venit cu echilibrarea acestei cresteri a varstei de pensionare, cu scaderea datorita nasterii si cresterii copiilor, respectiv cu considerarea perioadei de crestere a copilului drept perioada contributiva”.
Iata ce prevede legea cu privire la varsta de pensionare legata de speranta de viata:
"In situatia in care se constata o evolutie pozitiva a sperantei de viata, autoritatile competente vor lua masuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv si a varstei standard de pensionare cu jumatate din perioada de crestere a sperantei de viata, prin modificarea cadrului legal. In situatia in care se constata o evolutie negativa a sperantei de viata, stagiile de cotizare si varsta standard de pensionare nu pot fi majorate.
Odata cu publicarea proiectiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul fiscal intocmeste un raport prin care verifica daca stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare au fost modificate in functie de evolutia sperantei de viata. Raportul se publica pe site-ul Consiliului Fiscal. In situatia in care sunt identificate abateri de la prevederile alin. (6), Guvernul este obligat sa majoreze stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare”.
*Cititi aici integral noua lege a pensiilor