VARIANTA FINALA A MASURILOR FISCALE PE CARE GUVERNUL ISI ASUMA RASPUNDEREA – A fost majorata taxa pe cifra de afaceri a bancilor. Iata procentul de impozitare a microintreprinderilor (Document)
Guvernul a depus in Parlament varianta finala a pachetului de masuri fiscale pe care isi va asuma raspunderea. Urmeaza doua zile in care se poate depune o motiune de cenzura, iar daca aceasta va trece, Executivul este demis. In caz contrar, pachetul de masuri este adoptat.
Printre modificarile facute fata de ultima forma, taxa pe cifra de afaceri pentru banci creste la 2% in urmatorii doi ani si revine la 1% dupa 1 ianuarie 2026. Se va plati alaturi de impozitul pe profit. Initial se propusese o taxa de 1%.
Cifra de afaceri cuprinde:
a) venituri din dobanzi;
b) venituri din dividende;
c) venituri din taxe si comisioane;
d) castiguri (pierderi) din derecunoasterea activelor si datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
e) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare detinute in vederea tranzactionarii, net;
f) castiguri sau pierderi aferente activelor financiare nedestinate tranzactionarii, evaluate obligatoriu la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
g) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
h) castiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire, net;
i) diferente de curs de schimb (castig sau pierdere), net;
j) castiguri sau pierderi din derecunoasterea activelor nefinanciare, net;
k) alte venituri din exploatare.
Prevederi privind companiile din energie
Proiectul de lege prevede si instituirea unei o taxe pentru companiile din sectorul de petrol si de gaze care realizeaza o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro. Aceasta este 0,5% pe cifra de afaceri. Se va plati alaturi de impozitul pe profit.
Nu platesc taxa de pe cifra de afaceri companiile din sectorul reglementat din energie, reglementati/licentiati de ANRE (transport si distributie de energie si gaze), si nici furnizorii de energie si gaze.
Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro;
sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activitati de editare a altor produse software, 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 – Alte activitati de servicii privind 7 tehnologia informatiei, 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile profesionale cu personalitate juridica, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 – Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
*Cititi aici proiectul integral