VANZARILE CU AMANUNTUL AU CRESCUT CU PESTE 18% – Contractia primelor cinci luni din acest an, per ansamblu, a fost nesemnificativa fata de ianuarie-mai 2019 (Statistica)

569

Sursa Foto: MoldCoop

Antreprenorii din comertul cu amanuntul nu au resimtit prea puternic criza economica provocata de COVID-19, ci dimpotriva: la nivel micro (de pe o luna pe alta), vanzarile le-au crescut simtitor.

Mai exact, in luna mai 2020, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta (cu 18,5%), cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (cu 20,2%), informeaza Institutul National de Statistica luni, 6 iulie 2020.

Desi indicatorul a scazut in mai 2020 comparativ cu mai 2019 (cu 5,3% ca serie bruta si cu 1,2% ca serie ajustata), peisajul de ansamblu al primelor 5 luni din acest an este foarte apropiat de cel din intervalul omolog al anului trecut. Astfel, vanzarile cu amanuntul (minus sectorul auto-moto) au scazut cu numai 0,1% ca serie bruta si cu doar 0,6% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Comparand cele doua perioade la distanta de un an (intervalul 01 ianuarie 2020 – 31 mai 2020, respectiv 01 ianuarie 2019 – 31 mai 2019), volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat o majorare cu 0,1% datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun, adica cu un procentaj de 8,5%. Totusi, in aceeasi perioada, s-a observat o scadere a carburantilor pentru autovehicule in magazinele specializate (cu 11,2%) si a vanzarilor de produse nealimentare (cu 1,6%).

Tot la 5 luni, vanzarile antreprenorilor (excluzandu-i pe cei din industria auto-moto) au avansat cu 0,6% datorita vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (care au consemnat un plus de 7,3%). In schimb, carburantii au inregistrat un declin in benzinarii si la statiile de incarcare (cu 9,8%), iar produsele nealimentare au produs vanzari cu 1,1% mai mici, se mai arata in raportul INS.

* Cititi aici raportul integral al Institutului National de Statistica privind comertul cu amanuntul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole