Grid star
eveniment

VANZAREA COMPANIILOR DE STAT, IN PARLAMENT – Senatorii decid daca prelungesc interdictia cu inca doi ani. Anuntul Consiliului Legislativ (Documente)

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei din 17 octombrie 2022 proiectul de lege initiat de AUR pentru prorogarea unor termene din Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Propunerea vizeaza si abrogarea Ordonantei de Urgenta 166/2022 pentru modificarea Legii 173/2020.

Concret, este vorba despre prelungirea cu inca doi ani, pana in 2024, a interdictiei instrainarii actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la institutii de credit, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta, precum si de suspendare a acestor operatiuni aflate in curs de realizare, pana la data de 13 august 2024.

Inflatia, la putere

In expunerea de motive se arata ca actualul context economic si geo-politic este grevat in mod decisiv de fenomenul inflationist, cel mai accentuat din ultimii 18 ani, de criza energetica mondiala, precum si de incertitudinile legate de razboiul din Ucraina. Initiatorii arata ca nivelul actual al inflatiei, dar si cea prognozata pentru viitor, va determina o crestere a volatilitatii atat in ceea ce priveste indicii bursieri, cat si in ceea ce priveste pretul marfurilor, ceea ce va afecta in mod direct determinarea valorii reale a participatiilor statului.

"In domeniul energiei, statul roman detine un portofoliu de circa 30 de operatori economici cu activitati de productie, distributie si furnizare a energiei electrice si termice, de exploatare, prelucrare si valorificare a resurselor minerale energetice (carbune, uraniu, petrol, gaze naturale ). In conditiille sus mentionate, pentru protejarea intereselor nationale in economie, se impune prorogarea termenelor de 2 ani pentru o perioada identica.
Se mentine argumentul potrivit caruia in situatia in care efectele negative si situatia de criza inflationista si energetica vor disparea, perioada de interdictie a instrainarii participatiilor statului ar putea fi redusa tot printr-un act normativ cu putere de lege”.

AUR mai propune si ca sintagma ,"participatiile statului” sa fie reintrodusa in lege, prin abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 166/2020, astfel incat nici acestea sa nu fie instrainate.

Termenul a expirat

Consiliul Legislativ arata ca solutia propusa este contrara prevederilor art.68. alin. 3 din Legea 24/2000, potrivit carora: "Dispozitia de prelungire a termenului de aplicare a actului normativ temporar trebuie sa intervina inainte de expirarea termenului si sa indice, cand este cazul, noul termen”.
Consiliul mentioneaza ca termenele s-au implinit la 16 august 2022, iar initiativa va fi dezbatuta dupa aceasta data.

*Nota de Fundamentare
*Avizul Consiliului Legislativ

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani