Vanzarea cladirilor si terenurilor, conditionata de plata datoriilor catre stat. Noi reguli si pentru cumparatori (Document)
Cei care vor sa vanda cladiri si terenuri vor trebui inainte sa achite intai datoriile pe care le au la stat, prevede Proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Se introduc noi reguli si pentru cumparatori.
Astfel, se stipuleaza obligativitatea solicitarii prezentarii certificatelor de atestare fiscala ori de cate ori are loc un transfer al dreptului de proprietate asupra unor bunuri reprezentand cladiri si terenuri, atat de catre proprietarul bunului, cat si de catre persoana careia i se transfera dreptul de proprietate. De asemenea, se precizeaza ca daca proprietarul inregistreaza obligatii fiscale/bugetare restante, in certificatul de atestare fiscala, se mentioneaza acordul organului fiscal central de a se realiza operatiunea de instrainare a bunului, si se indica contul in care se vor vira sumele aferente achitarii obligatiilor fiscale/bugetare datorate de catre proprietar. Astfel, inainte de autentificarea actului de instrainare a dreptului de proprietate, notarul verifica existenta dovezii platii obligatiilor fiscale/bugetare in contul indicat de organul fiscal central:
“Prin aceasta masura, statul are in vedere sa previna periclitarea colectarii creantelor bugetare, prin conditionarea realizarii tranzactiilor de instrainare a bunurilor imobile de achitarea obligatiilor fiscale/bugetare restante datorate de proprietar. In caz contrar, exista riscul ca proprietarul sa intre in starea de insolvabilitate sau de insolventa, ceea ce ar conduce la nerecuperarea obligatiilor bugetare la bugetul general consolidat. In fapt, si in cazul obligatiilor fiscale datorate bugetelor locale, transferul dreptului de proprietate este conditionat de achitarea acestor obligatii”, se arata in Nota de Fundamentare.
Reguli pentru donatii
In situatia in care transferul dreptului de proprietate se realizeaza prin donatie, caz in care nu exista un pret de instrainare prin care sa se asigure recuperarea obligatiilor fiscale/bugetare datorate de proprietar, se impune ca realizarea unui astfel de transfer al dreptului de proprietate sa fie conditionata de achitarea anticipata a obligatiilor fiscale/bugetare restante, intrucat persoanele implicate pot uzita de aceasta modalitate pentru ca proprietarul sa nu achite obligatiile pe care le datoreaza, explica Ministerul de Finante:
“In fapt, in cazul obligatiilor fiscale/bugetare restante inregistrate in certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal central, prin noua prevedere legala nu se are in vedere blocarea realizarii tranzactiei, ci doar asigurarea din partea statului ca se comporta similar unui creditor privat prudent in recuperarea veniturilor sale.
Totodata, se reglementeaza si faptul ca daca persoana careia i se transfera dreptul de proprietate inregistreaza obligatii fiscale/bugetare restante, notarul public va comunica organului fiscal central, prin mijloace electronice de comunicare, o copie a actului de proprietate autentificat. Astfel, in functie de comportamentul fiscal al persoanei careia i s-a transferat dreptul de proprietate asupra bunului, organul fiscal central poate dispune masuri asiguratorii daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 213 din Codul de procedura fiscala sau instituie sechestru executoriu, in cazul in care aceasta nu achita obligatiile fiscale/bugetare restante in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei”.