Grid star
camere de comert

VALORIFICAREA TRANSPORTULUI MARITIM PRIN CANALUL SUEZ – CCIR, sustinuta la nivel international

O delegatie a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), condusa de Mihai Daraban (foto dreapta), presedintele organizatiei, se afla, in perioada 30-31 martie, in Turcia, la Istanbul, pentru o serie de intalniri cu autoritatile turce, precum si cu reprezentanti ai sistemului cameral din aceasta tara.
 
Prima intalnire de pe agenda de lucru a avut loc miercuri, 30 martie 2022, la sediul Uniunii Camerelor si Burselor de Marfuri din Turcia (TOBB), delegatia CCIR fiind invitata de catre vicepresedintele Uniunii, Selçuk Öztürk, sa participe la o intalnire oficiala cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Turcia.
 
"CCIR a lansat, in toamna anului 2020, in cadrul reuniunii statelor apartinand OCEMN, din care face parte si Turcia, o initiativa care vizeaza valorificarea transportului maritim prin Canalul Suez, prin stabilirea preturilor preferentiale pentru navele de marfa OCEMN. Consideram ca aceasta initiativa poate avea un impact semnificativ asupra economiilor Romaniei si Turciei, daca vom continua sa exploram avantajele pozitionarii geografice a regiunii Marii Negre. Trebuie sa gasim cele mai bune solutii pentru a intensifica comertul la Marea Neagra, tinand cont si de noua situatie geopolitica din Ucraina. Din nefericire, Marea Neagra nu a fost o tinta pentru traficul maritim nici pe timp de pace, de aceea trebuie acordata o atentie sporita dezvoltarii relatiilor comerciale cu statele din regiune”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Comertul la Marea Neagra

 "Exista o preocupare comuna a Romaniei si Turciei de a reusi revitalizarea comertului la Marea Neagra. Cu toate ca anual se inregistreaza cifre in crestere in ceea ce priveste volumul comercial, aceasta zona dispune de un potential mult mai mare care poate fi exploatat. In acest sens, sprijinim initiativa CCIR de a discuta cu reprezentantii Egiptului, referitor la identificarea unor solutii optime pentru traficul pe canalul Suez. In ceea ce priveste Marea Neagra, cea care uneste cele doua state, trebuie sa privim si din punct comercial aceasta vecinatate. Turcia este gata sa impartaseasca din experienta ei Romaniei, mai ales prin proiectele in infrastructura pe care dorim sa le realizam impreuna”, a declarat vicepresedintele TOBB, Selçuk Öztürk.
 

Potrivit datelor ONRC, valoarea totala al schimburilor comerciale Romania-Turcia, era de 7,03 miliarde euro, la sfarsitul anului 2021. La nivelul lunii ianuarie 2022, in Romania activau un numar de 16.842 companii turcesti, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 655,5  milioane de euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani