VALABILITATEA POLITELOR EUROINS - Iata perioada in care soferii vor putea circula in continuare pe drumurile publice dupa ce companiei i-a fost retrasa autorizatia
Anunt important cu privire la valabilitatea politelor Euroins dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis retragerea autorizatiei de functionare a companiei (click aici pentru a citi mai multe). Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania anunta ca a luat nota de decizia ASF si vine cu lamuriri.
Astfel, politele de asigurare incheiate de clienti la Euroins Romania raman valabile, conform prevederilor legale, inca 90 de zile dupa data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment. Potrivit UNSAR, soferii care aveau polite RCA la aceasta societate vor putea circula in continuare pe drumurile publice, ramanand asigurati pana la data respectiva. De asemenea, acestia au posibilitatea de a denunta in orice moment polita, pentru a incheia una noua, la un alt asigurator autorizat.
Iata anuntul UNSAR:
"UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a luat nota de decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara privind retragerea autorizatiei de functionare a societatii Euroins Romania, promovarea de catre autoritate a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor ca administrator interimar al societatii.
Informatii utile pentru asigurati si pagubiti
In primul rand: politele de asigurare incheiate de clienti la Euroins Romania raman valabile, conform prevederilor legale, inca 90 de zile dupa data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, soferii care aveau polite RCA la aceasta societate vor putea circula in continuare pe drumurile publice, ramanand asigurati pana la data respectiva. De asemenea, acestia au posibilitatea de a denunta in orice moment polita, pentru a incheia una noua, la un alt asigurator autorizat.
Valoarea despagubirilor
In al doilea rand: in ceea ce ii priveste pe pagubitii unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o polita RCA emisa de societatea Euroins Romania, ei vor fi despagubiti in baza acesteia, in limitele si termenele stabilite de legislatia in vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, respectiv de pana la 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare.
Avand in vedere falimentele care au marcat in ultimii ani anumite societati axate pe zona asigurarilor obligatorii RCA, ne exprimam increderea ca autoritatile statului vor gasi nu numai cauzele care au condus la aceste evolutii, ci si caile de a preintampina astfel de situatii pe viitor, inclusiv o analiza detaliata si impartiala a intregului context legislativ specific RCA.
Este insa important de punctat ca problemele din zona RCA nu se regasesc si in cazul altor tipuri de asigurari. Astfel, industria de asigurari inglobeaza mult mai multe segmente, precum asigurarile de viata, sanatate, de bunuri si proprietati, locuinte si nu numai, reprezentand un pilon important al economiei romanesti. Per ansamblu, in ciuda acestor situatii cu care s-a confruntat, industria de asigurari a ramas alaturi de clienti de-a lungul timpului, platind in fiecare zi calendaristica despagubiri de circa 3,7 milioane EUR si gestionand aproape 16 milioane de polite”.
Conducerea Eurohold a anuntat ca va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.