VACCINUL ANTI-COVID DA FRISOANE PE BURSE – Aurul si Bitcoin se prabusesc, dar investitorii de talie grea cumpara
„Cotatia aurului a scazut brusc, pe fondul stirilor privind vaccinurile potentiale si tratamentele pentru COVID-19”, anunta Autoritatea de Supraveghere Financiara in raportul saptamanal publicat vineri, 27 noiembrie. Mai precis, pretul aurului s-a prabusit in doar cateva zile de la un record de aproape 2.070 dolari pe uncie la inceputul lunii august la sub 1.800 dolari, un nivel minim al ultimelor patru luni, potrivit unei analize publicate de investors.com. Joi, pe 26 noiembrie, un alt activ de „refugiu”, Bitcoin, a cunoscut cel mai puternic declin de la „panica” generala care s-a instalat pe pietele financiare in martie, la debutul pandemiei. In doar 24 de ore, „aurul digital” a pierdut aproape 3000 de dolari, prabusindu-se de la 19 474 dolari la 16 514 dolari. Comportamentul similar al celor doua active a fost mai evident ca oricand. Dar care sunt mecanismele din spatele acestor evolutii spectaculoase si cum se vor comporta cele doua active in viitor?
Pietele sunt sensibile, in acest moment, la tot ce tine de criza medicala, iar stirile lansate de companiile farmaceutice, care anunta un succes in testarea vaccinului anti-COVID au avut un impact puternic asupra activelor „de refugiu”: aur si Bitcoin (care este catalizator si pentru celelalte criptomonede).
Analizele efectuate de expertii Autoritatii de Supraveghere Financiara au relevat ca, in ultima perioada, cotatia aurului pe bursele internationale a scazut brusc, pe fondul informatiilor referitoare la productia vaccinurilor impotriva COVID-19.
Aceste analize sunt intarite de explicatiile expertilor americani, care dezvaluie mecanismele subtile din spatele acestor evolutii.
Cotatia aurului pe bursele internationale, puternic influentata de stirile privind vaccinul anti-COVID
Astfel, cotatiile aurului au fost pe varf pe 4 noiembrie, deoarece GOP (Partidul Republican - Grand Old Party), parea mai probabil sa se mentina la Senat in SUA si sa tina sub control planurile fiscale expansive ale lui Joe Biden, potrivit publicatiei de specialitate investors.com. Investitorii care s-au bazat pe aur au suferit o lovitura mai mare pe 9 noiembrie, deoarece pretul aurului a fost afectat de informatiile privind vaccinul anti-COVID anuntat de Pfizer. Preturile si stocurile de aur au continuat sa fie influentate de noutatile despre vaccinurile de la Moderna (MRNA) si AstraZeneca (AZN).
Un alt factor care a generat o „relaxare” in piete este faptul ca Donald Trump a fost de acord sa inceapa o tranzitie formala catre noua administratie Biden, eliminand un element de incertitudine politica. La randul sau, Joe Biden a dezvaluit ca fosta presedinta a Fed, Janet Yellen, a fost nominalizataca Secretar al Trezoreriei, anunt aclamat de piete, scrie si Ilya Spivak, Head Strategist, APAC pentru dailyfx.com.
„Pretul petrolului este in crestere, iar cotatia aurului a scazut brusc, pe fondul stirilor privind vaccinurile potentiale si tratamentele pentru COVID-19, care ar putea submina momentan cererea de metale pretioase”, anunta si Autoritatea de Supraveghere Financiara in raportul saptamanal publicat vineri, 27 noiembrie.
„Nivelul de stres in cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrala Europeana s-a redus comparativ cu cel inregistrat saptamana trecuta si se situeaza in jurul valorii de 0,118. Se observa o usoara imbunatatire a conditiilor de tranzactionare pe pietele financiare din SUA si zona Euro, conform indicilor calculati de Bloomberg, insa incertitudinea persista asupra pietelor financiare internationale cu privire la evolutiile economice viitoare”, se mai arata in raportul ASF.
Investitorii sunt cu ochii pe companiile farmaceutice, care se dueleaza in transmiterea de stiri cu privire la eficienta vaccinurilor, care sa anihileze virusul SARS-Cov-2, atat de asteptate de intreaga planeta.
Acest fapt ar putea submina momentan cererea de metale pretioase din partea celor aflati in cautarea de plasamente profitabile in vremea pandemiei, arata ASF.
Interesant este ca prabusirea spectaculoasa a Bitcoin („aurul digital”) a fost urmata de o revenire la fel de spectaculoasa, dupa ce moneda digitala a recastigat puternic din pierderi, urcand la peste 18.200 de dolari duminica, 29 noiembrie. Aurul ar putea urma un grafic similar, explica expertii internationali.
„Odata cu cresterea pretului aurului la noi culmi pe fondul pandemiei de coronavirus, a fost inevitabila o corectie la sosirea unui vaccin. Cu toate acestea, stocurile de aur si pretul aurului ar putea fi la un minim pentru care va sosi o revenire. Reuniunea Rezervei Federale de la jumatatea lunii decembrie si negocierile in curs pentru masurile de stimulare fiscala ar putea servi drept catalizatori pozitivi si ar putea ajuta stocurile de aur sa recastige stralucirea pierduta. Dar, in functie de rezultate, acestea ar putea servi si la aprofundarea sentimentului negativ”, se arata in analiza publicata de investors.com.
Warren Buffett cumpara actiuni ale companiei Barrick Gold, cel mai mare producator de metale pretioase din aceasta Canada
Un dosar din august a aratat ca Berkshire Hathaway (BRKB) a lui Warren Buffett a cumparat actiuni ale companiei Barrick Gold, cel mai mare producator de metale pretioase din Canada, in al doilea trimestru.
„Daca Buffett vede valoare in exploatarea aurului, are sens acum cumpararea actiunilor de aur sau pariurile pe o crestere a pretului aurului pentru investitorii individuali?”, scrie investors.com
Cateva elemente- cheie de luat in considerare pentru decizia de a investi in aur
Stocuri de aur, pretul aurului depinde de fiscalitate, politica FED, inflatie. Actiunile companiilor de exploatare a aurului au crescut mai devreme la inceputul acestui an, pe masura ce Rezerva Federala si Congresul au furnizat lichiditate in piata si sprijin fiscal pe fondul lockdown-ului din cauza pandemiei. Preturile „au decolat” din nou, deoarece sperantele pentru o recuperare in forma de V a economiei SUA au fost zadarnicite de un nou val de coronavirus in toamna.
La acel moment, Wall Street s-a „calibrat” la perspectivele unei durate extinse a ratelor dobanzilor extrem de scazute, deficitelor de mai multe miliarde de dolari, un dolar slab si - in cele din urma - o reaprindere a presiunilor inflationale.
Trebuie mentionat ca strategul sef de la Goldman Sachs, Jeffrey Currie, si-a reiterat recent prognoza privind pretul aurului de 2.300 USD pe 12 luni. Prognoza sa optimista se bazeaza pe o perspectiva a cresterii asteptarilor inflationale si „preocupari legate de longevitatea dolarului SUA ca moneda de rezerva”.
„Deoarece aurul are preturi in dolari, pretul aurului va tinde sa creasca daca dolarul slabeste fata de monedele internationale, toate celelalte fiind egale”, anunta investors.com
Acest lucru s-ar putea intampla in mod realist inca din 16 decembrie, cand urmeaza urmatoarea declaratie de politica monetara a FED.
Gigantul Guggenheim Funds Trust anunta o crestere a expunerii in Bitcoin de 500 milioane de dolari
Vorbind despre gigantii are cumpara aur sau Bitcoin in mijlocul unei corectii severe, ne putem referi la stirea anuntata duminica, 29 noiembrie, de coindesk.com, care anunta ca Guggenheim Funds Trust a depus un amendament la Securities and Exchange Commission din SUA pentru a permite Fondului sau Macro Opportunities Fund de 5 miliarde de dolari sa isi creasca expunere la Bitcoin prin investitii de pana la 10% din valoarea activului net al fondului in Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).
Duminica, Bitcoin a revenit puternic pe crestere, castigand circa 1500 de dolari din corectia de 3000 de dolari din zilele trecute.
Avand in vedere ca fondul are active nete de 4,97 miliarde de dolari, potrivit Fidelity, inseamna ca fondul poate investi pana la 497 milioane de dolari in GBTC.
Fondul de oportunitati macro face parte din Guggenheim Investments, divizia globala de gestionare a activelor si consultanta in investitii a partenerilor Guggenheim si are active totale de peste 233 miliarde dolari, cu venituri fixe, capitaluri proprii si strategii alternative. Grayscale este o companie-sora a CoinDesk.