VACCINARE DE BUNAVOIE, DAR PE UN TON TOT MAI APASAT – Guvernul britanic vrea sa trimita functionari care sa discute cu cei care refuza vaccinul
Guvernul din Marea Britanie ia in calcul sa trimita functionari ai consiliilor locale pentru a discuta cu cei care resping vaccinarea. Din cauza ca o proportie semnificativa a britanicilor refuza sa se injecteze, cei care se incadreaza in aceasta categorie ar putea primi vizitatori care sa incerce sa-i convinga.
Ministrul Vaccinarii Nadhim Zahawi (foto) le-a spus parlamentarilor ca vrea sa “descopere la nivel individual” oamenii care inca n-au fost contactati, scrie Metro.co.uk. Zahawi a declarat ca vrea sa foloseasca functionarii consiliilor locale pentru a-i cauta pe cei care au refuzat „ofertele de vaccinare” si a vedea ce i-ar convinge sa le accepte. Vorbim nu despre membrii alesi ai consiliilor locale, ci despre functionarii din aparatul tehnic.
Pana acum, 10,5 milioane de britanici au acceptat sa fie injectati cu vaccinurile aflate pe piata, chiar daca acestea sunt inca in faza de testare. Cam 13,7% dintre englezii albi au fost vaccinati, comparativ cu 6,5% dintre cetatenii de origine africana si 5% dintre cetatenii originari din Bangladesh. Zahawi a refuzat sa spuna daca guvernul tine evidenta celor care au refuzat vaccinul pana acum.
Vorbind in emisiunea “Today” de la BBC Radio 4 in data de 4 februarie 2021, Nadhim Zahawi a confirmat ca toti cei care s-au vaccinat au fost inregistrati in sistemul national de vaccinare.
In schimb, acelasi Zahawi a refuzat sa spuna daca aceasta luare in evidenta are loc si in cazul celor care au refuzat injectia. In schimb, ministrul a preferat sa devieze discutia spre rata „ridicata” a vaccinarii in randul celor patru grupuri prioritare.
Intrebat daca Guvernul de la Londra ar trebui sa tina statistici cu privire la aceste grupuri, Zahawi a raspuns: „Sigur, vom analiza modul de abordare a problemei ratei de refuz a vaccinarii. Pentru moment, avem este cea mai mare rata de acceptare pe care a avut-o vreun program de vaccinare, inclusiv toate programele de vaccinare impotriva gripei, pe care NHS le-a desfasurat. Asadar, vestea buna este ca Marea Britanie este tara care iese in evidenta in ce priveste numarul de persoane care doresc sa fie in siguranta prin vaccinare si, desigur, sa-si protejeze si familiile si comunitatile”.
Si ONG-istii au sarit in sus ca arsi
La randul ei, Nadra Ahmed, presedinta unei organizatii numite Asociatia Nationala a Asistentei Medicale (National Care Association), care se prezinta drept “vocea sectorului independent de asistenta medicala al natiunii” (n.r. natiunea britanica) a declarat ca incepe sa apara un procentaj destul de ridicat, “in jur de 20% in medie”, a personalului de asistenta sociala care refuza injectia.
Recunoscand ca aceasta situatie “reprezinta o provocare”, Ahmed a declarat ca e important sa li se explice angajatilor din domeniul asistentei sociale de ce ar trebui sa se vaccineze: “Nu putem obliga pe nimeni sa faca vaccinul, dar ma simt foarte optimista in aceasta privinta, deoarece cred ca odata cu trecerea timpului, unii dintre oamenii care il refuza in momentul de fata se vor simti mai in largul lor”.
Conform unui sondaj din decembrie 2020 citat de The Independent, mai mult de o treime dintre britanici au declarat ca este putin probabil sa accepte sa se vaccineze contra Covid-19. Principalele motive ale refuzului erau neincrederea in siguranta vaccinului (48%), in eficienta lui (47%) sau teama de efecte secundare (55%).