Grid star
eveniment

VACANTA, UN LUX PENTRU MULTI ROMANI - Majoritatea familiilor cu venituri mici nu isi pot permite nici macar o saptamana de relaxare

Cifre alarmante: 86,8% dintre persoanele aflate in risc de saracie nu si-au putut permite o vacanta de o saptamana.

Cu toate ca accesul la concedii a crescut in ultimul deceniu, majoritatea familiilor cu venituri mici nu au posibilitatea sa plece intr-o vacanta. Lucratorii ale caror salarii nu depasesc pragul de saracie se numara printre cele peste 3 milioane de romani care nu isi permit o vacanta de o saptamana in afara locuintei.
 
Potrivit Cartel Alfa, in general, 28% dintre cetatenii UE nu isi pot permite o vacanta timp de o saptamana departe de casa - dar acest procent creste la 59,5% pentru persoanele al caror venit este sub pragul de risc de saracie (60% din venitul median).

Situatie grava

 Sindicalistii arata ca situatia este foarte grava in Romania, unde 86,8% dintre persoanele aflate in risc de saracie nu si-au putut permite o vacanta de o saptamana, fiind a doua tara dupa Grecia (88,9%), si urmata de Croatia (84,7%), Cipru (79,2%) si Slovacia (76,1%).
 
Majoritatea cetatenilor ale caror venituri sunt sub 60% din venitul median sunt someri sau pensionari, dar acest grup include si milioane de lucratori cu salarii mici, in special cei care castiga salariul minim legal. Salariile minime care nu acopera costurile unui trai decent ii imping pe lucratori in pericol de saracie in cel putin 16 state membre ale UE. Potrivit Comisiei Europene, 22 de milioane de lucratori castiga mai putin de 60% din venitul median.

Inegalitatea a crescut

 O analiza a datelor Eurostat de catre Confederatia Europeana a Sindicatelor  (ETUC) a constatat ca inegalitatea accesului la vacanta a crescut in 16 state membre in ultimul deceniu intre cei cu venituri sub 60% din valoarea salariului median si cei cu venituri peste acel prag.
 
De exemplu, in Romania, 86,8% dintre persoanele aflate in risc de saracie nu si-au putut permite o vacanta, comparativ cu 46,7% dintre cei cu venituri peste 60% din mediana. Aceasta diferenta de 40,1 puncte procentuale (pp) a crescut cu 17,1 pp din 2010 pana in prezent.
 
Discrepante mari privind accesul la vancante intre cele doua grupuri se gasesc si in Croatia (43,2 pp), Grecia (43pp), Bulgaria (42,4pp), Cehia (41,1pp),
 
Potrivit Cartel Alfa, in Romania se inregistreaza insa cea mai mare crestere a acestei discrepante  in ultimul deceniu, cu + 17pp.
 
“Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC) din care face parte si CNS Cartel ALFA, evidentiaza inegalitatea accesului la vacanta ca parte a eforturilor sale de a consolida proiectul de directiva a UE privind salariile minime adecvate si negocierile colective. Acest proiect va fi analizat de Parlamentul European dupa vara.
 
ETUC colaboreaza cu deputatii europeni pentru a introduce un 'prag de decenta' in legislatie care sa asigure ca salariile minime legale nu ar putea fi niciodata platite la mai putin de 60% din salariul median si la mai putin de 50% din salariul mediu al oricarui stat membru. Aceasta masura ar oferi o crestere salariala pentru peste 24 de milioane de oameni.

 Secretarul General Adjunct ETUC, Esther Lynch, a spus:

'O vacanta nu ar trebui sa fie un lux, la care au acces doar cei putini. In timp ce multi lucratori sunt plecati sa se relaxeze cu prietenii si familia, milioane nu se pot bucura de aceeasi experienta din cauza salariilor mici.
 
Directiva UE privind salariile minime adecvate trebuie consolidata pentru a ne asigura ca salariile nu sunt niciodata atat de mici incat sa lase lucratorii in saracie, iar negocierile colective devin o parte obisnuita a ocuparii fortei de munca pentru a asigura salarii cu adevarat corecte pentru toti'.
 
Aceste informatii sunt extrase din Sondajul EU-SILC realizat de Eurostat 'Incapacitatea de a-si permite plata pentru o saptamana de vacanta anuala departe de casa'.

Tabel nr. 1: Persoane aflate in risc de saracie (venituri mai mici de 60% de venitul median) care nu-si pot permite o vacanta

Tabel nr. 2: Inegalitatea accesului la vacanta in Uniunea Europeana

Grupa 1: Persoanele ale caror venituri sunt sub 60% din valoarea veniturilor mediane (aflate in risc de saracie)
Grupa 2: Persoanele ale caror venituri sunt peste 60% din valoarea veniturilor mediane

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani