USR CERE SA SE VOTEZE CU BULETINE EXPIRATE – Proiectul lui Dan Barna

1003
USR cere sa se voteze cu buletinele expirate la alegerile parlamentare.

USR cere sa se voteze cu buletinele expirate la alegerile parlamentare.

In acest sens, a fost depusa in Parlament propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.208 din 2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

Initiatorii, mai multi parlamentari USR, printre care si liderul partidului Dan Barna (foto), vor ca “pentru alegerile parlamentare din 2020 cetatenii romani din strainatate ale caror acte romanesti au expirat in cursul anului 2020 sa poata sa voteze in baza documentelor respective iesite din termenele de valabilitate, cu conditia ca ele sa fie insotite de un alt document al statului-gazda care este valabil” (vezi facsimil 1).

USR isi motiveaza propunerea legislativa prin faptul ca pentru cei care locuiesc peste ocean, in special in Statele Unite ale Americii, restrictiile de calatorie sunt mult mai severe: “Astfel, se observa ca o parte dintre romanii din circumscriptia 43 nu au putut sau nu pot ajunge in Romania la timp pentru a- si innoi actele de identitate sau pasapoartele care au expirat”.

Aviz nefavorabil

Consiliul Economic si Social (CES) a avizat nefavorabil propunerea USR, iar, in opinia noastra, motivele sunt pertinente (vezi facsimil 2).

CES arata ca textul propunerii legislative nu indica documentul oficial emis de un stat strain menit sa substituie lipsa documentelor de identitate valabile emise de satul roman. Mai mult, modificarea legislatiei electorale plecand de la un caz singular, respectiv al circumscriptiei electorale nr 43, nu este insotita de argumente necesare instituirii unei reglementari cu caracter general si cu aplicabilitate la circa 1 milion de cetateni romani, conform afirmatiilor initiatorului din cuprinsul expunerii de motive.

Lacune mari

Pe de alta parte, Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul USR, cu anumite amendamente. Consiliul arata ca este necesar sa fie precizat momentul expirarii valabilitatii actului de identitate, intrucat pe durata starii de urgenta, respectiv a starii de alerta se mentine valabilitatea documentelor eliberate de autoritatile romane:

“Luand in considerare faptul ca, pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta, precum si in decurs de 90 de zile de la incetarea starii de alerta, se mentine valabilitatea documentelor eliberate de institutiile si autoritatile publice romane, se impune ca proiectul sa vizeze numai situatiile in care valabilitatea actelor de identitate ale cetatenilor romani din strainatate a expirat anterior datei de 16 martie 2020, data la care a fost emis si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Decretul nr. 195/2020”.

Consiliul Legislativ mai mentioneaza ca in textul proiectului nu se regaseste faptul ca se are in vedere posibilitatea anumitor categorii de persoane de a vota doar la alegerile parlamentare din anul 2020.

Pe cale de consecinta, pentru corelare cu instrumentul de prezentare si motivare, este necesar ca in cuprinsul propunerii legislative sa fie reglementat si acest aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole