Urmeaza soc si groaza la parlamentare
Intotdeauna alegerile parlamentare sunt prefatate si determinate sub aspectul rezultatelor de scorul alegerilor locale. Cu atat mai mult in acest an, in care cele doua runde electorale sunt foarte apropiate. Prin urmare, sa incercam sa tragem cateva concluzii din ceea ce s-a intamplat ieri.
Este limpede ca PSD nu a putut fi pulverizat de catre adversarii sai politici. Sub aspectul votului politic, ramane pe primul loc. Iar acest vot politic poate fi un semnal pentru alegerile parlamentare. In acelasi timp, este obligatoriu sa remarcam ca PNL obtine cele mai bune rezultate din istoria sa recenta. In ciuda faptului ca se afla la guvernare, in ciuda faptului ca guvernarea erodeaza, in ciuda faptului ca se face vinovat de o rea guvernare, iata ca PNL este in ascensiune. Al treilea lucru relevant este ascensiunea spectaculoasa a USR. Aceasta crestere se explica prin faptul ca cetatenii nu percep USR ca fiind un partid care se face vinovat de o serie intreaga de neimpliniri ale societatii. si, in fine, mai trebuie sa remarcam disparitia partidelor mici, desigur cu exceptia UDMR.
PSD este perceput astazi ca un partid care a suferit o grea infrangere in aceste alegeri. Acest sentiment este generat de pierderea Primariei Generale a Capitalei, unde semnalul transmis de Klaus Iohannis catre electorat si institutiile de forta si-a produs efectul. In al doiea rand, PSD a pierdut in mod neasteptat cateva primarii, cel mai spectaculos esec in acest sens fiind inregistrat la Primaria Sectrului 1, castigata, in ciuda tuturor prognozelor, de Clotilde Armand de la USR. Un esec de proportii a fost inregistrat si in Vrancea, unde practic PSD si Marian Oprisan au fost scosi de pe harta. Acest sentiment al esecului PSD va fi greu de estompat pana la alegerile parlamentare.
La randul sau, PNL, desi practic nu a obtinut rezultate spectaculoase, ba dimpotriva, nu a reusit sa-i impuna candidati proprii la Bucureti si a pierdut in mod rusinos primariile a doua mari orase, Timisoara si Brasovul, castigate de candidatii USR, lasa impresia unui partid aflat in continuare in ascensiune.
In realitate, singurul partid intr-o ascensiune credibila si imposibil de contestat este USR. Motivele le-am sugerat mai sus.
Partidele mici sunt amenintate sa dispara. Scorul extrem de slab realizat de acestea in alegerile locale desfasurate duminica le diminueaza dramatic sansa de a obtine la parlamentare un scor peste pragul de 5%. In aceasta situatie se afla practic toate partidele mici, exceptie facand UDMR. Este adevarat ca Traian Basescu a obtinut cel de-al treiea scor in competitia pentru Primaria Generala a Capitalei, dar scorul sau este totusi atat de mic, incat nu a putut contrabalansa rezultatele extrem de slabe ale PMP la nivel national. Deci nici PMP nu are prea multe sanse de supravietuire. Sa presupunem ca atare ca trei proiecte politice ALDE, Pro Romania si PMP au explodat la capatul alegerilor locale, aruncand cele trei partide in marele pluton al partiduletelor din Romania, care nu pot supravietui altfel decat lipindu-se de partide mai mari. Toate aceste partidulete vor avea de ales in viitor intre PNL, PSD si USR.
Atat pentru moment. Dupa ce vom avea toate rezultatele acestor alegeri locale, vom putea merge mai departe cu radiografia vietii politice. Consemnez in final ca m-am inselat atunci cand am estimat ca doamna Gabriela Firea va recastiga Primaria Generala a Capitalei si ca PSD va fi capabil sa obtina la sectoare un scor de 6-0. Nu s-a intamplat asa. Cat priveste absenteismul am avut dreptate. A fost cea mai slaba prezenta la vot la localele din toate timpurile. Si, desigur, nu m-am inselat si nu ma insel atunci cand apreciez ca avem cele mai militarizate alegeri din Europa. Atat in ceea ce priveste procesul de votare, cat si in ceea ce priveste numarea votului. Si, desigur, nu m-am inselat atunci cand am prevestit disparitia partidelor mici.