UNNPR, EXEMPLU IN NOTARIATUL ELECTRONIC – Reuniune de lucru intre notariatul roman si cel din Republica Moldova. UNNPR sprijina Republica Moldova pentru elaborarea cadrului legislativ al actului notarial electronic
Schimb de experienta intre notariatul roman si cel din Republica Moldova in materie de organizare moderna a profesiei, digitalizarea activitatii notariale, sau organizarea si pastrarea arhivelor notariale.
In perioada 25-28 august 2022, s-a deplasat in Romania o delegatie a notarilor din Republica Moldova, dupa ce reprezentatii Camerei Notariale moldovene au solicitat Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania sprijin pentru elaborarea cadrului legislativ al actului notarial electronic, activitatii notariale electronice si revizuirea reglementarilor privind arhiva activitatii notariale.
Vizita in Romania s-a desfasurat, potrivit unui comunicat de presa al UNPPR din 31 august 2022, in baza Planului de actiuni in domeniul Justitiei pentru perioada 2022-2024, semnat la Chisinau, la data de 11 februarie 2022, intre Ministerul Justitiei din Romania si Ministerul Justitiei din Republica Moldova, care prevede ca directie de actiune schimbul de bune practici in domeniul profesiilor juridice conexe.
Conform precizarilor facute de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, in timpul vizitei la Bucuresti, reprezentatii notariatului din Republica Moldova au fost primiti la Ministerul Justitiei de secretarul de stat George Catalin Serban si Cristina Elena Tanase, sef Serviciu Profesii Juridice Conexe, in cadrul intalnirilor fiind prezentate "aspectele de interes care au condus la progresele de ordin practic in activitatea notariala din Romania si au contribuit la eficientizarea si cresterea calitatii serviciilor notariale”.
In cadrul dialogului, Ion Marin, vicepresedinte al UNNPR, a punctat faptul ca relatia de colaborare dintre notariatele roman si moldovean are o indelungata traditie si ca, sub coordonarea Ministerelor Justitiei din cele doua tari, aceasta relatie va dobandi noi valente.
Redam in continuare comunicatul de presa al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania din 31 august 2022:
"Pe agenda discutiilor a figurat schimbul de bune practici si de informatii privind digitalizarea activitatii notariale, organizarea si pastrarea arhivelor notariale, precum si evolutia legislatiei notariale din cele doua tari.
Schimbul de experienta s-a desfasurat in perioada 25-28 august 2022, fiind organizat la solicitarea directa primita de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania din partea Camerei Notariale a Republicii Moldova in vederea oferirii sprijinului notariatului roman pentru elaborarea cadrului legislativ al actului notarial electronic, activitatii notariale electronice si revizuirea reglementarilor privind arhiva activitatii notariale. Actiunea se inscrie in cadrul mai larg de colaborare definit prin Planul de actiuni in domeniul Justitiei pentru perioada 2022-2024. Documentul a fost semnat la Chisinau, la data de 11 februarie 2022, intre Ministerul Justitiei din Romania si Ministerul Justitiei din Republica Moldova si prevede ca directie de actiune schimbul de bune practici in domeniul profesiilor juridice conexe.
Notariatul roman a fost reprezentat la discutii de domnul notar public Ion Marin - vicepresedinte al UNNPR, doamna notar public Laura Badiu - presedinte al Camerei Notarilor Publici Bucuresti, domnul notar public Nicusor Craciun - presedinte al Camerei Notarilor Publici Brasov si domnul notar public Sergiu Sorin Marina - reprezentatul CNP Bucuresti in Consiliul Uniunii si membru al Biroului executiv.
Delegatia notarilor din Republica Moldova a fost condusa de doamna notar Lilia Chirtoaca - presedintele Camerei Notariale si doamna notar Victoria Iftodi, ex-ministru al Justitiei, insotita de doamna Tatiana Tverdun, sef Directie Avizare Acte Normative din cadrul Ministerului Justitiei al Republicii Moldova.
Intalniri profesionale
Programul intalnirilor profesionale de lucru a debutat cu primirea delegatiei de notari moldoveni la Ministerul Justitiei, gazde fiind domnul secretar de stat George Catalin Serban si doamna Cristina Elena Tanase, sef Serviciu Profesii Juridice Conexe. La discutii au participat si Excelenta sa domnul Victor Chirila - ambasador si doamna Mihaela Manoli - ministru consilier la Ambasada Republicii Moldova in Romania. Cu acest prilej au fost prezentate oaspetilor aspectele de interes care au condus la progresele de ordin practic in activitatea notariala din Romania si au contribuit la eficientizarea si cresterea calitatii serviciilor notariale. Au fost luate in discutie si reglementarile si practicile care au contribuit la combaterea coruptiei, la cresterea securitatii circuitului civil si la sporirea gradului de incredere al beneficiarilor serviciilor notariale.
In cadrul dialogului, dl. Ion Marin, vicepresedinte al UNNPR, a punctat faptul ca relatia de colaborare dintre notariatele roman si moldovean are o indelungata traditie si ca, sub coordonarea Ministerelor Justitiei din cele doua tari, aceasta relatie va dobandi noi valente.
Un al doilea punct pe agenda vizitei colegilor notari din Republica Moldova a fost vizitarea sediului Arhivei Camerei Bucuresti. Aici, delegatiile celor doua notariate, insotite de reprezentantii ministerelor de resort si conduse de doamna notar Laura Badiu, presedinte al Camerei Bucuresti au asistat la prezentarea depozitelor arhivei, care adapostesc cca. 11.000 metri liniari de documente notariale, dar si inscrisuri, carti, reviste, tablouri, etc. de o valoare inestimabila. Prezentarea a fost sustinuta de domnul Cosmin Mihailovici Directorul Directiei Arhiva Bucuresti.
Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – INFONOT a constituit un alt reper important al vizitei de lucru. Au fost prezentate dotarea tehnica a Centrului, modul de administrare a celor 13 registre notariale, precum si functionarea aplicatiei iNot, programul informatic pentru gestiunea activitatii notariale. La dialogul dintre grupul oaspetilor si notariatul roman au participat domnul Ionel Mihaescu – directorul general al Centrului, doamnele Cristina Marinescu si Vardianu Gilda – directoare adjuncte la Departamentul Registre si doamnele Mihaela Moldovan si Ioana Gheorghe – directoare adjuncte la Departamentul iNot.
Schimb de bune practici
Schimbul de bune practici si experienta in materie de organizare moderna a profesiei a continuat la Brasov, unde notarii publici din Camera Notarilor Publici Brasov si notarii publici din Republica Moldova au discutat despre digitalizarea activitatii notariale, conservarea arhivei si legislatia privind platile notariale in Moldova si onorariile notariale in Romania. Totodata, notarii brasoveni au oferit oaspetilor ocazia de a vizita sediul Camerei Brasov, sediul arhivei notariale, precum si obiective turistice cunoscute: Castelul Bran/Dracula, Dino-Park Rasnov, Biserica Neagra si Piata Sfatului din Brasov".