Grid star
eveniment

UNDE RISTI SA TI SE INCARCE FACTURA TELEFONICA – Lista actualizata a localitatilor de granita din 19 judete unde romanii pot plati in plus daca le intra roamingul din tarile vecine (Document)

Romanii trebuie sa aiba grija daca locuiesc sau au drum prin localitatile apropiate de frontiera, ca sa nu le intre din greseala pe telefon roamingul din tarile vecine. Altminteri, factura telefonica le va fi supraincarcata. In acest sens, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat la 30 iunie 2020 tabelul cu localitatile cele mai expuse riscului de roaming involuntar – localitati situate in 19 judete ale Romaniei.

Inainte sa va prezentam comunicatul ANCOM, redam explicatiile institutiei cu privire la roamingul involuntar si la caile de evitare a acestui risc:

Daca ai serviciul de roaming international activat si esti in tara, dar in apropiere de granita, este posibil ca dispozitivul tau mobil sa se conecteze automat la reteaua mobila a tarii vecine. Astfel, desi te afli pe teritoriul Romaniei, poti fi nevoit sa platesti tarifele serviciului de roaming international. Intrarea accidentala in roaming este cunoscuta sub numele de roaming involuntar.

Roaming-ul involuntar poate aparea in zonele de granita de pe teritoriul Romaniei numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automata a retelei. In aceste situatii, echipamentul mobil se va conecta automat la reteaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul in care se afla utilizatorul.

Utilizatorul, desi se afla pe teritoriul Romaniei, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicatii utilizate in roaming, ca si cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Utilizarea involuntară a telefonului / tabletei in roaming nu ii scuteste pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Poti evita roaming-ul involuntar daca:

- selectezi manual reteaua;

- soliciti ca activarea serviciului de roaming international sa se faca numai la cerere;

- verifici reteaua la care s-a conectat dispozitivul tau mobil inainte de a il utiliza;

- esti atent la mesajele primite din partea furnizorului, prin care esti informat de tarifele aplicabile in roaming la momentul conectarii la reteaua din statul vecin.

Conform masuratorilor efectuate de ANCOM in perioada mai-octombrie 2019, in majoritatea judetelor aflate la granita exista puncte in care telefoanele sau tabletele pot intra in roaming involuntar. Astfel, dintre cele 440.425 de puncte aflate la o distanta de cel mult 15 km de frontiere monitorizate de ANCOM, au fost identificate si introduse in harta 295.630 de puncte cu potential risc de intrare in roaming involuntar. Localitatile identificate ca avand un potential risc de intrare in roaming involuntar se gasesc in judetele Arad, Bihor, Botosani, Caras Severin, Calarasi, Constanta, Dolj, Galati, Giurgiu, Iasi, Mehedinti, Maramures, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timis, Teleorman, Vaslui.

Cristin Popa (directorul executiv al ANCOM) a declarat: „Pentru ca utilizatorii sa stie cat mai exact care sunt zonele in care este posibil sa intre in roaming involuntar, am introdus aceste localitati in harta aisemnal.ro, sub forma de puncte la nivel de strada. In acest fel, aisemnal.ro ofera acum informatii atat despre nivelul semnalului, cat si despre zonele de granita in care utilizatorii risca sa se conecteze involuntar la statiile de baza aflate pe teritoriul statului vecin si sa comunice la tarifele de roaming. Vom continua campaniile de masurare a semnalului si vom integra rezultatele, astfel incat utilizatorii sa aiba acces la cele mai recente date”.

In campania mentionata mai sus a fost masurata prin sesiuni de tip drive-test acoperirea cu servicii de comunicatii electronice mobile 2G, 3G si 4G, in toate localitatile cu mai mult de 10 locuitori din Romania. Utilizarea datelor din aceasta campanie in vederea determinarii riscului de roaming involuntar a fost posibila datorita faptului ca in cazul tehnologiei GSM au fost masurate toate canalele disponibile si astfel, in proximitatea granitelor de stat, au fost masurate si cele ale operatorilor din tarile vecine.

In plus, in cazul tehnologiilor UMTS si LTE, o serie de canale sunt utilizate simultan de operatorii romani si cei de peste hotare si ca atare au fost utilizate si aceste date pentru evaluarea riscului de roaming.

Calculele s-au efectuat proiectand peste harta tarii un caroiaj cu latura patratelor de 50 metri, fiind luate in considerare doar drumurile si localitatile situate la o distanta de maximum 15 km de frontiera (distanta determinata in urma testelor). Orice patrat din caroiaj a fost catalogat ca avand risc de roaming atunci cand pentru cel putin un operator din tarile vecine, nivelul maxim masurat in acel patrat a fost mai mare sau egal cu nivelul de semnal bun din tabelul anexat mai jos.

* Cititi aici Raportul integral de monitorizare al ANCOM

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani