Unda verde pentru marirea punctului de pensie. Avizul a fost semnat. Aflati cine sunt beneficiarii (Document)
26 May 2024 11:31 Lumea Banilor 1461Consiliul Economic si Social condus de Bogdan Simion (foto) a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede marirea punctului de pensie pentru cei care au lucrat in agricultura. Initiativa legislativa pentru modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii ii vizeaza pe romanii care au muncit in fostele unitati agricole cooperatiste, dar si pe cei cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate.
Concret, se propune ca “pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, precum si pentru fiecare an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pana la data intrarii in vigoare a Legii 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”.
In prezent, punctajul este de 0,57255 puncte.
In expunerea de motive se arata ca in momentul de fata fostii lucratori din agricultura traiesc cu pensii mici, care nu le asigura un trai decent dupa o activitate profesionala indelungata. Astfel, acestia se regasesc adeseori in dificultati economice atunci cand vine vorba de procurarea medicamentelor, a alimentelor si plata serviciilor necesare traiului:
“Nu se poate vorbi despre echitate intr-un regim democratic atunci cand exista o discrepanta atat de mare intre pensii. Mai mult, aceste discrepante nu sunt justificate nici de natura muncii. Munca agricola este una asidua si definitorie pentru societatea romaneasca, contribuind semnificativ la economia tarii de-a lungul istoriei. in consecinta, pensia trebuie sa reflecte natura acestei munci. Prezentul sistem de pensii este unul total injust, bazandu-se pe pensii speciale pentru anumite categorii in mod nejustificat si neglijand in acelasi timp pensionari cu contributii semnificative la societate.
Cifrele recente ale traiului in Romania sunt ingrijoratoare si lasa aceasta categorie de pensionari total descoperita in fata noilor modificari economice. Rata anuala a inflatiei este peste 6%, in conditiile in care marfurile se scumpesc pe zi ce trece iar pensiile acestei categorii vulnerabile nu pot ramane la acelasi nivel ca si pana acum. Statistic, se poate observa o crestere rapida pe perioade anuale reduse.
Astfel, pensiile acestei categorii vizate de prezenta propunere raman vulnerabile. Se impune o modificare semnificativa, pentru a nu le lasa la acelasi nivel ca si pana acum, nivel care nu poate raspunde noilor nevoi economice. Vietile pensionarilor agricultori vor fi puternic afectate de acesti indicatori macroeconomici, iar o interventie legislativa pentru majorarea punctajului de pensii devine absolut necesara”.
>>Proiectul de lege pentru modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii