Grid star
criptomonede

UNDA DE SOC A FALIMENTULUI MT. GOX AR PUTEA INUNDA PIATA CU BITCOINI „LICHIZI” - Administratorul Mt. Gox aproba returnarea a 150.000 BTC catre pagubitii celui mai mare jaf cripto din istorie

Planul de reabilitare a Mt. Gox, in valoare de miliarde de dolari compensatie pentru victimele celui mai mare hack cripto din istorie, a fost aprobat. Creditorii ar trebui sa se poata inregistra pentru a-si primi fondurile din noiembrie 2021. Potrivit unui anunt de miercuri al administratorului judiciar Mt. Gox, Nobuaki Kobayashi, aproximativ 99% dintre creditorii afectati de prabusirea bursei de criptomonede din Japonia au aprobat proiectul de plan de reabilitare depus initial la Tribunalul Districtual din Tokyo in februarie.

Planul va fi finalizat pe 20 noiembrie, iar creditorii vor putea lua masuri suplimentare pentru a-si primi in sfarsit fondurile.

Decizia vine dupa un vot din 8 octombrie din partea a mii de utilizatori Mt. Gox ale caror pierderi sunt estimate la miliarde de dolari. Kobayashi a spus ca distribuirea activelor probabil nu va incepe timp de cel putin o luna, odata ce planul de reabilitare a devenit "final si obligatoriu”. El a adaugat ca creditorii ar trebui sa se astepte in curand sa isi inregistreze detaliile contului bancar pe site pentru a primi remuneratie, scrie cointelegraph.com.

Lansat pentru prima data in 2010 de programatorul Jed McCaleb si achizitionat mai tarziu de Karpelès, Mt. Gox a fost unul dintre cele mai mari platforme de exchange cripto in primii ani de la infiintarea retelei Bitcoin. Un hack din 2011 si prabusirea ulterioara a bursei la inceputul anului 2014 au afectat aproape 24.000 de creditori - in principal cei care detineau criptomonede.

Atacul hackerilor asupra Mt. Gox. a "evaporat” 850.000 de Bitcoini din portofelele digitale ale utilizatorilor

Aceste evenimente au dus la pierderea a circa 850.000 de Bitcoin (BTC), aproximativ 460 de milioane de dolari la momentul respectiv si 56 de miliarde de dolari la momentul publicarii. Cu toate acestea, se pare ca Kobayashi are doar 150.000 BTC pentru a rambursa utilizatorilor, mai noteaza Cointelegraph.

"Aproximativ 99% din creditori au votat pentru proiectul de plan de reabilitare si aproximativ 83% din suma totala a drepturilor de vot au fost exercitate in favoarea proiectului de plan de reabilitare”, a transmis Kobayashi miercuri.

Instantele japoneze au aprobat initial o petitie pentru ca platforma de exchange sa inceapa restituirea pentru creditorii Mt. Gox in iunie 2018. Acest termen limita a fost prelungit in mod repetat din diverse motive, dar in cele din urma Tribunalul Districtual din Tokyo a acceptat proiectul actual al planului de reabilitare in decembrie 2020 si a emis un ordin din februarie 2021 care le permite creditorilor sa voteze.

Planul de Reabilitare Civila a fost propus pentru prima data in februarie. Acesta a stabilit o schema prin care victimele ar fi compensate cel putin partial pentru fondurile pierdute in atacul cibernetic asupra Mt. Gox. Creditorii au putut vota asupra propunerii in perioada 31 mai - 8 octombrie. Cel putin 50% din actiunile cu vot eligibile trebuiau exprimate in favoarea propunerii pentru ca aceasta sa fie adoptata, scrie si coindesk.com/

Administratorul judiciar Mt. Gox precizeaza ce creditori isi vor primi inapoi bitcoinii furati

La finalul lunii august 2021, creditorii Mt. Gox au primit o notificare in care li se cerea sa trimita un mail la adresa la [mtgox_self_instruct@noandt.com] pana pe 15 septembrie 2021, pentru a primi instructiuni ulterioare cu privire la recuperarea criptomonedelor.

"Creditori care fac obiectul prezentei notificari

Aceasta Notificare este trimisa creditorilor auto-autorizati care, de la data acestei Notificari,

(i) au fost utilizatori ai platformei de exchange cripto al MTGOX Co., Ltd. (denumit in continuare ca „MtGox”);

(ii) nu si-au exprimat intentia de a participa la procedura de faliment a MtGox (Judecatoria districtului Tokyo 2014 (fu) nr. 3830; denumita in continuare „procedura de faliment”) sau procedurile sale de reabilitare (Tokyo District Court 2017 (sai) nr. 35; denumite in continuare „procedurile de reabilitare”) prin depunerea unei dovezi a cererii, etc .; si

(iii) nu au avut obiectii la creantele altor creditori ai MtGox, care s-au opus aprobarii revendicarilor

Acesti creditori auto-autorizati sunt denumiti mai jos („Creditori neparticipanti”).

* Urmatorii creditori nu sunt vizati si nu sunt obligati sa citeasca aceasta Notificare:

(i) Creditorii care au depus dovezi ale cererilor de reabilitare in cadrul procedurii de reabilitare (de exemplu, creditori cu numere de creditori care incep cu X sau Y);

(ii) Creditorii care nu au depus dovezi ale cererilor de reabilitare in cadrul procedurii de reabilitare, dar au depus dovezi ale cererilor de faliment si ale caror cereri de reabilitare au fost auto-aprobate ca fiind creante ale administratorului de reabilitare

(iii) Creditorii care nu au depus dovezi ale creantelor in procedurile de faliment

sau procedurile de reabilitare, dar ale caror cereri de reabilitare au fost

aprobat de administratorul de reabilitare ca creante auto-aprobate la creditor

numere care incep cu Z2 si impotriva carora obiectiile facute de unii creditori

au fost retrase".

La inceputul anului 2014, Mt. Gox era cel mai mare exchange de Bitcoin din lume si opera peste 70% din toate tranzactiile la nivel global. In acelasi an, la finalul lunii februarie, falimentase. In urma unui atac al hackerilor, Mt. Gox a pierdut a o suma estimatala 850.000 BTC (6-7% din toate criptomonedele aflate in circulatie in acea perioada). De asemenea, alti 27 milioane de dolari au disparut din conturile companiei. Intre timp au fost regasiti 200.000 BTC. Restul ramane insa pierdut.

Mt. Gox a anuntat in 2014 ca a gasit 200.000 BTC intr-un portofel vechi, acestea fiind singurele criptomonede recuperate

In iunie 2011, Mt. Gox a cazut initial prada hackerilor, cel mai probabil din cauza compromiterii unui computer apartinand unui auditor al companiei. Cu aceasta ocazie, hackerii au patruns in sistemul exchange-ului si au modificat artificial pretul Bitcoin la un cent si si-au transferat 2000 BTC din conturile clientilor, fonduri pe care le-au vandut ulterior. In plus, se pare ca alti 650 BTC au fost cumparati chiar de catre clienti la pretul de un cent, bani care nu au fost returnati vreodata. In urma acestui hack, Mt. Gox a luat niste masuri de siguranta care au inclus mutarea unei cantitati substantiale de Bitcoin in portofele fara acces la Internet (cold storage).

In pofida atacului, in 2013 Mt. Gox devenise cel mai mare exchange din lume, partial si datorita interesului tot mai mare in Bitcoin, al carui pret crescuse rapid de la 13 dolari in ianuarie la peste 1200 dolari spre finalul anului 2013. Cu toate acestea, in spatele usilor inchise nu era totul in ordine. In urma prabusirii au rezultat probleme legate de dezorganizare, securitate precara, vulnerabilitati mari ale codului sursa al site-ului, dar si alte probleme legate de afacere.

La data de 7 februarie 2014, Mt. Gox a sistat retragerile de Bitcoin pe motiv ca incerca “sa obtina o imagine tehnica clara asupra procesarii valutei”. Insa pe 24 februarie exchange-ul a oprit toate tranzactiile si site-ul a fost mutat offline. Tot atunci a aparut si un dcomunicat al companiei in care scria ca hackerii au furat 744.408 BTC din banii clientilor si alti 100.000 BTC ai exchange-ului, motiv pentru care compania a intrat in insolventa. Pe 28 februarie Mt. Gox solicita ajutorul oferit de guvern companiilor falimentare. In martie 2014, Mt. Gox a anuntat pe site-ul propriu ca a gasit 200.000 BTC intr-un portofel vechi, care fusese utilizat de exchange inainte de iunie 2011. Aceste criptomonede au fost pastrate de autoritati pentru creditori. Compania insa a ramas falimentara. De atunci investigatiile sunt in curs, fara mare succes.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani