UN NFT PENTRU O INIMA DE COPIL – Primele operatii din Romania finantate prin strangere de fonduri cripto au salvat viata a trei copii, la Brasov
Trei copii care provin din familii defavorizate au fost operati in premiera, la Brasov, cu ajutorul unor finantari private cu criptomonede. In cadrul programului de strângere de fonduri pentru copii cu malformatii cardiace au fost scoase la licitatie 20 de NFT-uri create de artisti pentru a ilustra copilaria redata micutilor cu ajutorul echipei de chirurgi si a donatorilor. Pana in acest moment, proiectul a atras peste 50.000 dolari in criptomoneda romaneasca EGLD.
Gilda Popa
Copiii, cu varste cuprinse intre sase luni si 8 ani au fost operati vineri, 1 iulie, la Spitalul ”Sfantul Constantin” din Brasov de o echipa medicala formata din doi medici cardiologi de renume – Profesorul Petru Liuba din Suedia, medic primar Cardiologie Congenitala Interventionala si Anca Mandache, medic specialist Chirurgie Cardiaca Pediatrica la Medlife.
Interventiile chirurgicale au fost un succes, spune Catalina Costache, Director Executiv al Fundatiei POLISANO, care deruleaza, alaturi de organizatia Evfiam din Sibiu proiectul comun Reheart.care. Ea a explicat ca fiecare dintre cele 20 de NFT-uri scoase la licitatie, care costa aproximativ 10 EGLD ( circa 5000 dolari) finanteaza cate o inima de copil.
”In acest program mai restrans au fost finantate aceste interventii. Sunt, practic, 'benefactors' - noi ii numim binefacatori - care au achizitionat cate un NFT, cu un echivalent de aproximativ 5.000 de euro. Din cele 20 prime NFT-uri create, fiecare finanteaza o inima de copil. Au fost cumparate mai mult de 10 NFT-uri, 11 sau 12 din cele 20 si suntem, cred, la a saptea operatie realizata in cadrul acestui proiect”, a explicat Catalina Costache pentru radiobrasovfm.ro.
Copiii sufera de afectiuni cardiace congenitale, al caror tratament necesita interventii chirurgicale complexe si costisitoare – interventii minim invazive prin cateterism. Acesta este doar inceputul unei campanii ample de strangere de fonduri pentru operatii pe inima, unice in Romania prin modalitatea de finantare,care vor continua in perioada urmatoare si la Brasov, dar si in alte orase din tara, spune directorul polisano. Fundatia finanteaza operatiile cu fonduri stranse, in premiera nationala, printr-o campanie in care 20 de NFTuri (creatii digitale unice) au fost scoase la vanzare in criptomoneda romaneasca Elrond.
”Nu si-ar putea permite plata acestor interventii, cu toata bunavointa noastra, sau cu toata bunavointa spitalelor cu care lucram, pentru ca sunt unele cheltuieli care nu sunt acoperite prin sistemul de sanatate. Avem doi copii instiutionalizati , unul din judetul Brasov si unul care este institutionalizat la Hospice, pe ingrijiri paliative. Andrei de 6 luni, avea o saturatie - saturatia este concentrantia de oxigen din sange - de aproape 30% ceea ce este aproape incompatibil cu viata, iar dupa interventie s-a apropiat de 90%”, a adaugat Catalina Costache.
Pe langa cele 20 de NFT-uri in valoare de 5000 dolari in EGLD (criptomoneda este cotata marti, 5 iulie 2022 la aproximativ 52 dolari pe bursele cripto), au mai fost generate 10.000 de NFT-uri in valoare de 1 EGLD. Fondurile stranse astfel ar putea ajuta echipele de chirurgi si sa imbunatateasca programul de diagnosticare a acestei boli dure.