Un mic secret din procesul Raiffeisen Leaks

2647

Dupa cum ati vazut zilele trecute, Raiffeisen Leaks Romania (RBRO) – condusa de Steven van Groningen (foto) – a fost definitiv invinsa in instanta de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Asociatia Parakletos a avocatului Gheorghe Piperea in celebrul dosar Raiffeisen Leaks.

Pe scurt: Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat sentinta prin care Curtea de Apel Bucuresti a obligat banca sa se conformeze ordinului ANPC de a inceta practicile comerciale incorecte fata de debitori. Scandalul a izbucnit in 2015, dupa ce pe Facebook au aparut documente interne ale bancii, care demonstrau cum RBRO intentiona sa majoreze dobanzile la creditele in franci elvetieni, euro si lei fara informarea debitorilor.

La pachet cu ordinul de mai sus, ANPC i-a aplicat bancii si o amenda, in valoare de 50.000 de lei, care si ea a ramas definitiva, dupa ce Raiffeisen a contestat-o fara succes in instanta (in alt proces). Ei bine, aici vream sa ajungem: cuantumul maxim al amenzii pe care Protectia Consumatorilor o poate aplica in caz de practici comerciale incorecte este de 100.000 de lei. Sigur ca ne-a surprins retinerea ANPC de a merge pana la capat, insa recent am aflat ca aici nu a fost vorba despre blandete sau non-combat, ci despre prudenta: autoritatea are cateva experiente neplacute in instanta, in dosare unde judecatorii au preschimbat acele amenzi maxime in simple avertismente, admitand astfel apararea bancilor, cum ca – vezi, Doamne – nivelul maxim al sanctiunii contraventionale demonstra reaua-credinta a ANPC. Iar asta i-a facut pe comisarii de la Protectia Consumatorilor sa se invete minte si sa nu mai mearga pe maxim, ci sa aplice amenzi de cuantum mediu, ca sa nu para ca sunt niste capcauni insetati de sange. Iar astfel, bineinteles, nici bancile nu mai pot invoca asa-zisa rea-credinta a Autoritatii.

Deci daca va bate gandul sa dati examen ca sa deveniti comisari ANPC…

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole