Un mare sindicat il someaza pe presedintele Iohannis: “Minciuna nu va face cinste, dar este, pana la urma, alegerea dumneavoastra”

6398

Sursa Foto: Adevarul

Presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara – Sindalimenta, Dragos Frumosu, a trimis o scrisoare extrem de dura presedintelui Romaniei Klaus Iohannis (foto), Parlamentului Romaniei si Guvernului condus de Ludovic Orban.

Dragos Frumosu avertizeaza ca desi deja milioane de romani si zeci de mii de firme au fost loviti puternic de criza, ceea ce se intampla in aceste zile este doar inceputul a ceea ce va urma. Dragos Frumosu atrage atentia asupra starii dezastruoase in care se regaseste agricultura romaneasca, intrebandu-se daca nu cumva se doreste ca Romania sa ajunga sa importe legume tot timpul anului.

In aceeasi scrisoare, Dragos Frumosu acuza ipocrizia politicienilor, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis.

Prezentam in continuare scrisoarea deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, Parlamentului si Guvernului Romaniei:

“-In timp ce o mare parte dintre romani sunt mai saraci, ramanand si fara putinii bani pe care-i castiga, politicienii nostri continua sa primeasca subventii de la bugetul de stat;

-Guvernul plateste ajutor de somaj si pentru cei care au contracte de munca cu timp partial. Ordonanta nr. 32/2020 legalizeaza plati iresponsabile prin prevederile art. XI, alin (9). in acest timp, salariile angajatilor din industria alimentara sunt mai mici decat ajutorul de somaj tehnic. Desi cunosc situatia si au recunoscut “scaparea”, ministrul Muncii si presedintele ANOFM nu au modificat ordonanta;

-Solidaritatea bugetarilor cu restul romanilor se joaca intre premier si ministrul Finantelor;

-Reprezentantii Guvernului nu raspund solicitarilor angajatilor din industria alimentara;

-In conditiile in care agricultura si industria alimentara romaneasca nu au forta de munca, Guvernul da unda verde solicitarii Germaniei. Prin firmele de partid, romanii sunt transformati in sclavii Europei;

In timp ce criza a lovit deja milioane de romani si mii sau zeci de mii de societati, imi permit sa atrag atentia ca este doar inceputul. In ciuda faptului ca Guvernul ascunde adevarul despre dezastrul economic spre care se indreapta Romania, partidele politice continua sa incaseze de la bugetul de stat subventii de milioane de lei. Intr-o perioada in care economia este lovita puternic, iar peste un milion de contracte de munca numai din sectorul privat au fost suspendate, cele sapte partide parlamentare au incasat zilele trecute 23,8 milioane de lei, drept subventie de la bugetul de stat. Acest lucru demonstreaza, inca odata, ca pentru politicienii romani curbele de sacrificiu sunt numai pentru popor, iar solidaritatea pe care o invoca toti, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis, este doar praf in ochi.

Cum va puteti uita in ochii romanilor si le cereti sa faca sacrificii ‘pentru ca altfel nu se poate’, cand dumneavoastra, politicienii care conduceti Romania, continuati sa incasati zeci de milioane de la bugetul de stat?

In tot acest timp, angajatii din industria alimentara, care lucreaza la foc continuu, supusi unui risc ridicat de imbolnavire, au salarii mai mici decat ajutorul de somaj. In ciuda apelurilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara – SINDALIMENTA si a propunerilor facute pentru sprijinirea acestui sector vital Romaniei, Ministerul Agriculturii continua sa ignore solicitarile noastre. Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros, a refuzat sistematic orice dialog cu reprezentantii angajatiilor din industria alimentara. Masuri urgente trebuiesc luate in industria zootehnica, in domeniul producatorilor de legume si fructe care sunt impinsi catre faliment, pentru costurile cu apa, energia electrica, combustibil consummate in agricultura. Va readucem aminte domnule ministru Adrian Oros, ca in prezent suprafata cultivata in sere a ajuns la 150 ha. Si ea reprezinta doar 6% din suprafata cultivata in 1990, iar cea din camp a scazut cu aproximativ 86.000 ha. Vom ajunge sa importam legume tot timpul anului si, se pare, ca asta se doreste. Agricultura Romaniei reprezinta baza materiei prime pentru industria alimentara, potentialul este urias iar noi suntem intr-un mare procent importatori de materii prime si o piata de desfacere a produselor alimentare din toata lumea.

Atragem atentia ca se impun masuri urgente si pentru refacerea rezervei de stat, despre care avem informatii ca nu prea exista. si lista este lunga.

Va reamintesc domnule ministru solicitarile Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara – SINDALIMENTA, in speranta, ca poate, acum cand nu este inca prea tarziu, veti avea deschidere spre dialog si veti lua masurilor necesare:

– Eliminarea taxelor si impozitelor pentru societatile din industria alimentara pe o perioada de 6 luni;

– Scutirea de la plata taxelor pe salariu pentru o perioada de 6 luni in cazul angajatiilor din industria alimentara;

– Stoparea exporturilor de materie prima pentru industria alimentara si incurajarea importurilor pentru acest sector;

– Sprijinirea sectorului de procesare a carnii prin acordarea de subventii pentru procesare.

A trecut aproape o saptamana de la aparitia in presa a imaginilor cu cei peste 2.000 de romani care se inghesuiau pe aeroportul din Cluj pentru a pleca la munci agricole in Germania, in ciuda interdictiilor impuse de Guvern in ceea ce priveste circulatia. Deocamdata, ministrul de Interne, Marcel Vela, tace. Premierul Ludovic Orban tace. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, tace.

Premierul Orban a promis ca va face lumina in acest caz, dar pana acum nu s-a ocupat decat cu ascunderea adevarului si protejarea celor vinovati. Sa fie oare cei vinovati chiar in fruntea statului? Un astfel de exod masiv nu se putea realizeza decat beneficiind de cea mai inalta protectie: cea a Guvernului. Premierul Romaniei, Ministerul de Interne, dar si Ministerul de Externe, prin ambasadorul Romaniei la Berlin, nu aveau cum sa nu fie informati despre demersurile Germaniei care avea nevoie disperata de sezonieri in agricultura, pentru afacerea ‘sparanghelul’.

Presedintele Klaus Iohannis a ratat ieri ocazia, in interventia sa publica in care ne-a anuntat ca a fost prelungita starea de urgenta, sa faca lumina si in acest caz. Sa spuna romanilor daca a stiut sau nu despre negocierile dintre parte germana si cea romana in legatura cu plecarea sezonierilor, astazi cand Romania are nevoie mai mult decat oricand de forta de munca si cand puteau fi gasite solutii sa-i pastram.

Daca a stiut si nu s-a opus demersurilor Guvernului german, consideram ca sunteti la fel de vinovat ca si premierul Ludovic Orban, care doar din dorinta de a da bine in ochii cancelarului german, a incalcat propriile legi, de fapt, legile Romaniei, pe care toti suntem obligati sa le respectam.

Avand in vedere aceste considerente, va solicitam domnule presedinte Klaus Iohannis sa iesiti, cu o declaratie, in fata romanilor in care sa spuneti adevarul. Minciuna nu va face cinste, dar este, pana la urma, alegerea dumneavoastra. Poporul, despre care vorbiti mereu si caruia in aceste zile va adresati cu apelativul ‘dragii mei’, are dreptul sa cunoasca adevarul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole