UN IMPRUMUT CU FMI ESTE INEVITABIL - Constrangeri, privatizari, mai putina libertate
Numai asta le lipsea romanilor. Din 2021 Romania s-ar putea intoarce la una dintre cele mai negre perioade din istoria sa, cea in care aveam un acord cu Fondul Monetar International (FMI). Un imprumut cu FMI este inevitabil. Incepand anul viitor. Iar asta nu va insemna decat noi constrangeri, privatizari ale capitalului romanesc si mai putina libertate de decizie.
Previziunea ii apartine fostului premier al Romaniei Sorin Grindeanu, in prezent unul dintre liderii PSD, invitat marti seara, 1 septembrie 2020, la emisiunea “Subiectiv” realizata de jurnalistul Razvan Dumitrescu la Antena 3. Sorin Grindeanu s-a declarat convins ca daca PNL va ramane la guvernare si lucrurile vor merge pe aceeasi linie, un acord cu FMI nu va putea fi evitat.
Un imprumut cu FMI este inevitabil
De asemenea, Sorin Grindeanu a facut o analiza a dezastrului economic in care a fost adusa Romania in cele zece luni in care Guvernul Orban s-a aflat la putere: scadere economica de 5% plecand de la un plus de 5%, peste un milion de someri, imprumuturi de 1000 euro pe secunda si deficit record.
Iata declaratiile fostului premier al Romaniei Sorin Grindeanu:
“Vine o criza economica pe care se feresc sa o spuna. Haideti sa luam cativa indicatori pe care i-a recunoscut toata lumea. Mi-as dori sa fiu contrazis ca lucrurile nu stau asa. De la momentul in care au preluat guvernarea pana acum, deci aproximativ zece luni, s-au imprumutat cu aproximativ 120 miliarde lei. Stiti cat inseamna asta? Cu aproape 50% mai mult decat s-a imprumutat PSD in trei ani. Am ajuns sa ne imprumutam cam cu 1000 de euro pe secunda.
Dumneavoastra ati vazut undeva explicatii pentru modul in care se cheltuie acesti bani? Am inteles, se pot lua bani imprumut ca sa faci investitii, dezvoltari, eu n-am vazut in aceste luni explicatii despre modul in care se cheltuiesc acesti bani. Acest guvern ne imprumuta pe urmatorii 20-30 de ani, si tot noi o sa platim.
De asemenea, e o cadere economica de aproximativ 5% in acest an, luand economia de la un plus 5. Poate ca lucrul asta nu s-a spus: aproximativ 1,3 milioane de romani in aceasta perioada au trecut prin somaj tehnic. Eu n-am vazut masuri coerente si masuri care sa ajute mediul privat in mod direct, asa cum au facut aproape toate tarile UE. Daca vor continua in acelasi ritm, si nu dau niciun semn ca s-ar opri, eu nu vad cum pot sa ocoleasca un acord cu FMI.
Cred ca a fost inchis ultimul acord pe vremea Guvernului Ponta, undeva in 2013-2014, dupa sapte ani vom ajunge acolo. Sunt absolut convins ca daca lucrurile vor merge in aceasta directie inceputul anului 2021 va insemna acord cu FMI. E din cauza incompetentei. Deficitul bugetar e record, am ajuns undeva la 50 miliarde in sapte luni, de trei ori mai mare decat a fost anul trecut. Toti acesti indicatori economici, dincolo de retorica pe care o are fiecare om politic, sunt cifre, sunt numere pe care nu ai cum sa le exprimi altcumva decat negru pe alb, asa cum sunt.
Eu am convingerea ca daca vom merge pe aceeasi linie, inceputul anului 2021 va insemna acord cu FMI. Nu vreau sa spun din start ca e un lucru rau, dar inseamna constrangeri, inseamna mai putina libertate pe care poti sa o ai asupra deciziilor. Va insemna si asta (n.r. - privatizarea ultimelor banci romanesti si privatizari in zona de energie). Aduceti-va aminte ultimul acord, a insemnat diverse angajamente ale Romaniei si pe acest segment”.