ULTIMUL WEEKEND PIETONAL AL VERII – Strazi deschise, promenada urbana in Bucuresti. Locurile de distractie

597

sursa foto: creart.ro

Sambata si duminica, bucurestenii si turistii sunt asteptati in ultimul weekend pietonal al verii la „Strazi deschise”, cu plimbari urbane si noi activitati recreative pe Calea Victoriei si activitati sportive pe soseaua Kiseleff. Weekendurile pietonale „Strazi deschise” din zona centrala se reiau in luna septembrie.
 
Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viata orasului in sezonul estival, „Strazi deschise – Bucuresti, promenada urbana” a luat startul in luna aprilie si propune bucurestenilor, pana in luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale in oras menite sa transforme spatiul public, altminteri aglomerat, in zone de relaxare temporare pentru locuitori si turisti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale in diverse puncte centrale si din cartierele Bucurestiului si organizarea unor activari stradale si momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului. Zonele care devin pietonale variaza de la weekend la weekend, proiectul urmarind sa ofere posibilitatea cat mai multor locuitori ai Capitalei sa se reconecteze la orasul in care traiesc. Proiectul a avut loc pana acum in zona centrala, dar si in sectoarele 1, 2, 4 si 6, cu participarea institutiilor culturale din Bucuresti, precum si a artistilor si companiilor din sectorul creativ local.
 

 Zone pietonale / Strazi deschise 13-14 august 2022, intre orele 09:00 si 22:00:

 -Calea Victoriei intre Piata Victoriei si Splaiul Independentei;
-Soseaua Kiseleff intre str. Arh. Ion Mincu si str. Monetariei.

 Programul

Programul activitatilor de weekend de pe Calea Victoriei se deschide sambata, 13 august, de la ora 11.00, cu un mars in premiera al factorilor postali intre Bulevardul Elisabeta si Splaiul Unirii.
 
„Cunoscuta pentru proiectele culturale muzicale destinate sustinerii copiilor talentati din medii defavorizate, Asociatia ‘Viitorul Nostru’ este prezenta weekendul acesta cu ateliere de percutie si suflatori  in fata Muzeului National de Istorie a Romaniei, iar in zona Bisericii Kretzulescu, publicul se poate bucura de spectacole folclorice pregatite de Asociatia „Doinita Dance Studio”.
 
O alta noutate a weekendului, campania de constientizare prin arta a felului in care se schimba clima One Minute Older ajunge in acest weekend la ‘Strazi deschise’ cu activarea ‘Punga cu pungi nu mai are loc in viata ta. Doneaz-o!’. Initiata de Fundatia 9, campania strange un milion de pungi de plastic pe care le transforma in arta. Pe 13 si 14 august, pietonii sunt invitati sa contribuie la o viitoare instalatie de arta si sa depuna pungi de plastic la punctul de colectare al campaniei din Piateta Teatrului Odeon.
 
Pictorul de icoane bizantine Liviu Balac, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de ‘Tezaur Uman Viu’, asteapta pe cei mici si mari si in acest weekend in fata magazinului Romartizana de pe Calea Victoriei, de data aceasta cu un atelier de pictura pe vitralii. Teatrul Masca revine duminica in fata Muzeului de Istorie cu cele mai cunoscute statui vivante din portofoliul sau.

Spectacole

 In acest weekend, ‘Strazi deschise’ prezinta doua proiecte castigatoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic al evenimentului. Spectacolul de dans contemporan ‘The Last Raid of Humankind’ (Ultimul atac al umanitatii), ce va avea loc pe 13 august, de la ora 20.00 in zona Bisericii Kretzulescu, reprezinta manifestarea fizica a sentimentelor in momentul constientizarii unui potential final. Produs de compania de dans Contemporary Creative Dreamers si regizat de Daniel Alexandru Dragomir, spectacolul a fost itinerat in teatre din tara si in cadrul Programului Cultural ‘Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii’.
 
Un alt proiect, ‘riTM – Bucharest Session’ aduce impreuna duminica, 14 august, de la ora 20.00, dansul contemporan si muzica instrumentala intr-un spectacol semnat de Alexandra Balasoiu, in fata Bisericii Kretzulescu.

 
Gandit ca o instalatie participativa, ‘De ce iubesti Bucuresti’ de pe geamul magazinului Muzica ii invita in acest weekend pe trecatori sa marcheze prin cuvinte sau forme orasul asa cum il simt, il imagineaza sau si-l doresc.

Muzica si poezie

 Din seria proiectelor propuse de operatorii culturali independenti ai orasului si implementate de ARCUB in cadrul Burselor de idei ‘Bucuresti RE:imaginat’, ‘Tramvaiul Bookuresti’ porneste sambata, 13 august, in a patra calatorie cu tramvaiul de epoca prin oras. Gandit ca o serie de evenimente artistice in miscare ce redescopera spatiul urban prin intermediul poeziei, al muzicii si al povestilor, proiectul propus de Asociatia ‘Arta nu musca’ s-a bucurat de entuziasmul bucurestenilor si este deja un eveniment sold-out.
 
Un alt proiect castigator al Burselor de idei ‘Bucuresti RE:imaginat, ‘In echilibru/(Un)balanced’ revine cu mobilierul stradal din fata Hotelului Radisson, ce incurajeaza trecatorii sa interactioneze intre ei folosind sezlongul pentru trei persoane, banca-balansoar pentru cinci persoane sau scaunul inalt.
 
Traseul pietonal de pe soseaua Kiseleff este activat sambata si duminica, intre orele 9.00-21.00, de locuri de joaca si miscare pentru cei mici.
 
Scoala de Arta Bucuresti revine cu o expozitie de pictura ce va fi deschisa in ambele zile de weekend, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Voda, intre orele 12.00 si 18.00.

 Restrictii rutiere

 Calea Victoriei

In perioada 13-14 august 2022, pe durata restrictiilor instituite, se va permite traversarea masinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Stirbei Voda, Ion Campineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societatii de Transport Bucuresti va fi deviat, fara afectarea calatorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe: 
https://tpbi.ro/sapte-linii-de-autobuz-modificate-in-zilele-de-weekend-din-perioada-30-aprilie-16-octombrie-pentru-desfasurarea-evenimentului-strazi-deschise/
 
Se va permite accesul riveranilor catre domiciliu, precum si catre unitatile economice din zona conform indicatoarelor montate temporar pe durata restrictiilor, pe urmatoarele strazi: strada Frumoasa intre strada Sevastopol si Calea Victoriei, strada Gina Patrichi intre bulevardul Lascar Catargiu si Calea Victoriei, Calea Grivitei intre strada Constantin Budisteanu si Calea Victoriei, cu mentiunea ca accesul auto al riveranilor va fi redirectionat catre aleea din fata Palatului Stirbei, apoi catre strada Banului.
 
Traficul rutier pe Calea Victoriei si Soseaua Kiseleff se reia pe timpul noptii pana dimineata (in ziua de sambata spre duminica), incepand de la ora 22:00 pana la ora 09:00.
 
Soseaua Kiseleff 

Traficul va fi restrictionat pe segmentul cuprins intre str. Arh. Ion Mincu si str. Monetariei, fara afectarea traficului rutier in intersectie”, anunta Primaria Capitalei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole