Grid star
eveniment

ULTIMELE DECIZII PENTRU INCEPEREA SCOLII - “Avem deficiente”

Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca (foto), a dat detalii despre actele adoptate de Executiv joi, 10 septembrie 2020, in vederea inceperii anului scolar.

Este vorba despre ultimele decizii luate pentru inceperea scolii.

Printre ultimele decizii luate pentru inceperea scolii s-a numarat si adoptarea unei hotarari de guvern pentru aprobarea Programului National "Educatia in siguranta" si pentru alocarea unei sume de 100 de milioane de lei pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, in vederea constituirii unor stocuri de rezerva la nivelul inspectoratelor scolare pentru perioada urmatoare.

Potrivit lui Danca, au fost alocate sumele necesare astfel incat inspectoratele scolare sa faca achizitii de laptop-uri, materiale sanitare si dispozitive electronice, precum camere web sau table electronice, pentru ca personalul din invatamant sa poata desfasura lectii online acolo unde situatia epidemiologica impune un astfel de sistem.

Ultimele decizii luate pentru inceperea scolii au mai prevazut si adoptarea unui memorandum pentru asigurarea conectarii la internet a unitatilor de invatamant preuniversitar.

Este vorba despre un memorandum prin care toate institutiile implicate si furnizorii de servicii vor face toate demersurile si vor implementa tehnologia necesara pentru a creste numarul de unitati scolare conectate la internet.

Astfel, dintr-un numar de 5.882 de unitati scolare fara acces la internet in acest moment, potrivit acestui memorandum, in urma implementarii masurilor prevazute, vor fi conectate la reteaua de internet 3.150 de unitati scolare.

Printre ultimele decizii luate pentru inceperea scolii s-a numarat si adoptarea unei hotarari de guvern pentru modificarea hotararii guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Mai exact, pentru ocuparea a 500 de posturi in sistemul de invatamant, atat personal nedidactic, cat si personal didactic in invatamantul preuniversitar:

“Este o necesitate impusa de situatia actuala in care, in multe unitati de invatamant preuniversitar, avem in acest moment deficiente, un personal deficitar in ceea ce priveste asigurarea atat a activitatilor auxiliare invatamantului, cat si a activitatilor didactice”.

Iata declaratiile facute de Ionel Danca:

“In sedinta de guvern, au fost dezbatute si adoptate mai multe acte normative care vizeaza buna pregatire a inceperii anului scolar, in sensul in care se aloca sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor in vederea organizarii inceputului de an scolar si pe parcursul desfasurarii cursurilor din aceasta toamna, astfel incat, atat autoritatile locale, inspectoratele scolare, unitatile de invatamant sa fie pregatite pentru evolutia legata de epidemia de COVID si pentru adoptarea masurilor necesare in vederea desfasurarii in bune conditii a cursurilor scolare.

In acest sens, a fost adoptata o hotarare de guvern pentru aprobarea Programului National 'Educatia in siguranta' si pentru alocarea unei sume din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, fondul de rezerva al prim-ministrului, cu o suma de 100 de milioane de lei pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, in vederea constituirii unor stocuri de rezerva la nivelul inspectoratelor scolare pentru perioada urmatoare.

Practic, au fost alocate sumele necesare astfel incat inspectoratele scolare sa faca achizitii de laptop-uri, materiale sanitare si dispozitive electronice, precum camere web sau table electronice, pentru ca personalul din invatamant sa poata desfasura lectii online acolo unde situatia epidemiologica impune un astfel de sistem.

In situatia in care unele unitati scolare vor epuiza stocurile de materiale sanitare sau nu vor avea la dispozitie tehnica necesara in ceea ce priveste dotarea cu laptop-uri sau camere web, acestea vor putea solicita alocarea de materiale necesare si dispozitive electronice din stocurile de rezerva care vor fi constituite la nivelul inspectoratelor scolare si, in acest sens, guvernul a alocat suma de 100 de milioane de lei.

Tot in vederea imbunatatirii accesului atat al elevilor, cat si al profesorilor la sistemul de invatamant online, a fost adoptat un memorandum pentru asigurarea conectarii la internet a unitatilor de invatamant preuniversitar. Este vorba despre un memorandum prin care toate institutiile implicate si furnizorii de servicii vor face toate demersurile si vor implementa tehnologia necesara pentru a creste numarul de unitati scolare conectate la internet.

Astfel, dintr-un numar de 5.882 de unitati scolare fara acces la internet in acest moment, potrivit acestui memorandum, in urma implementarii masurilor prevazute in cadrul acestui memorandum, vor fi conectate la reteaua de internet 3.150 de unitati scolare.

Practic, mai mult de jumatate din unitatile scolare care in acest moment nu sunt conectate la reteaua de internet, in baza acestui memorandum si dupa aplicarea prevederilor incluse in cadrul acestui act normativ, vor putea avea acces la reteaua de internet.

Tot in domeniul educatiei, a fost adoptata o hotarare de guvern pentru modificarea hotararii guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru ocuparea a 500 de posturi in sistemul de invatamant, atat personal nedidactic, cat si personal didactic in invatamantul preuniversitar.

Este o necesitate impusa de situatia actuala in care, in multe unitati de invatamant preuniversitar, avem in acest moment deficiente, un personal deficitar in ceea ce priveste asigurarea atat a activitatilor auxiliare invatamantului, cat si a activitatilor didactice.

Decizii privind economia

In domeniul economic, avem doua hotarari de guvern foarte importante pentru implementarea Planului national de investitii si relansare economica. Dupa adoptarea actelor normative primare pentru implementarea unor programe de sprijin in domeniul economic, in vederea facilitarii accesului companiilor la lichiditati in aceasta perioada, in acest moment, au fost adoptate normele metodologice pentru doua astfel de programe, respectiv programul IMM Leasing si programul IMM Invest Romania.

In cazul programului IMM Leasing, urmare a adoptarii normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta prin care a fost instituit acest program, companiile vor avea o optiune in plus de acces la finantare pentru achizitia de utilaje sau echipamente tehnologice cu garantii de stat, astfel incat acestea sa poata avea acces mai usor la finantarile din piata financiar-bancara.

In cazul programului IMM Invest Romania, acesta este in derulare in acest moment, cu un numar de peste 16.000 de credite aprobate pentru intreprinderi mici si mijlocii, iar valoarea finantarilor depaseste deja 1% din PIB, respectiv peste 12 miliarde de lei.

Dupa notificarea Comisiei Europene si modificarea programului, astfel incat toti solicitantii sa beneficieze de aceeasi perioada de dobanda subventionata, respectiv opt luni de la data aprobarii creditului, astazi au fost adoptate normele metodologice pentru implementarea acestor modificari in cadrul programului IMM Invest Romania.

In ceea ce priveste hotararile de guvern pentru organizarea alegerilor, au fost adoptate doua hotarari de guvern pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul Romaniei in data de 6 decembrie, respectiv hotararea privind alocarea sumelor necesare pentru asigurarea cheltuielilor in vederea organizarii alegerilor din 6 decembrie pentru Parlamentul Romaniei, cu un buget de 625 de milioane de lei.

Pentru unele unitati administrativ-teritoriale aflate in dificultate ca urmare a producerii unor calamitati, a fost adoptata o hotarare de guvern pentru alocarea unor sume din fondul de interventie aflat la dispozitia guvernului, respectiv 20 de milioane de lei, si tot pentru unele unitati administrativ-teritoriale a fost aprobat o hotarare de guvern pentru alocarea unei sume de 1,34 miliarde de lei pentru acoperirea nevoilor urgente la nivelul tuturor unitatilor administrativ-teritoriale din Romania care au facut solicitari pentru alocarea de sume din fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului.

Este important de precizat, in acest caz, ca este vorba despre un efect al rectificarii bugetare recent adoptata si care, in urma fondurilor alocate pentru echilibrarea cheltuielilor la nivelul unor unitati administrativ-teritoriale, au existat solicitari pentru alocarea de sume din fondul de rezerva al guvernului pentru acoperirea cheltuielilor urgente la nivelul acestor unitati administrativ- teritoriale.

Este o suma importanta alocata catre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania care au facut solicitari din fondul de alocare de bani din fondul de rezerva al guvernului. Este o alocare care nu discrimineaza in niciun fel, o alocare echilibrata la nivelul judetelor din Romania, in functie de marimea acestora si pentru acoperirea cheltuielilor atat pentru inceperea anului scolar - asa cum am observat cu totii, sunt numeroase achizitii pe care primariile trebuie sa le faca in acest moment, fie ca vorbim despre tablete, laptop-uri, materiale sanitare, achizitii care ulterior pot fi decontate din fonduri europene; in acest sens, guvernul a adoptat deja decontarea a 175 de milioane de euro din fonduri europene acestor achizitii.

De asemenea, este nevoie pentru unele unitati administrativ-teritoriale pentru acoperirea cheltuielilor efectuate in aceasta perioada atat ca efect al carantinarii si izolarii unor persoane la domiciliu.

Au fost numeroase cheltuieli efectuate in aceasta perioada ca urmare a pandemiei de coronavirus si care au secatuit bugetele multor unitati administrativ-teritoriale si, in absenta unor masuri de interventie din partea Guvernului, acestea ar fi in imposibilitatea de a-si continua functionarea in perioada urmatoare.

Nu in ultimul rand, aceasta echilibrare a bugetelor locale din fondul de rezerva al guvernului vine sa compenseze reducerea de venituri suferita de multe primarii in aceasta perioada, ca urmare a intreruperii unor activitati economice ale agentilor economici si prin reducerea, astfel, a incasarilor din diverse surse de impozit si taxe locale.

In acest sens, pe perioada starii de urgenta si starii de alerta au fost numeroase facilitati acordate atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice la plata unor impozite si taxe locale, care au dus la o scadere a veniturilor la nivelul acestor unitati administrativ-teritoriale si guvernul, in acest moment, vine sa compenseze o parte din aceste scaderi de venituri.

De asemenea, este foarte important de precizat ca, in aceasta perioada, prioritatea tuturor unitatilor administrativ-teritoriale este continuarea proiectelor de investitii la nivel local atat din fonduri proprii, cat si din fonduri nationale sau fonduri europene.

In absenta unor alocari de sume din fondul de rezerva al guvernului pentru continuarea acestor proiecte si pentru cofinantarea lor, in cazul in care acestea sunt bugetate din fonduri europene, exista riscul nefinalizarii lor la timp si chiar al pierderii sumelor alocate din fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeana.

Este o prioritate a guvernului ca niciun santier in Romania, in aceasta perioada, fie ca vorbim de lucrari publice derulate de autoritati centrale sau autoritati publice locale, sa nu fie oprit. Este un angajament al guvernului, asumat in aceasta perioada, continuarea investitiilor publice, ca una dintre masurile care poate sa ajute la relansarea economica si la dezvoltarea economiei din tara noastra”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani