Grid star
eveniment

ULTIMA OFERTA A GUVERNULUI PENTRU CADRELE DIDACTICE - Negocierile s-au terminat dupa aproape zece ore. Se asteapta raspunsul sindicatelor: continua sau nu greva?

UPDATE 21.35:

Negocierile dintre Guvern si sindicatele din invatamant au luat sfarsit dupa aproape zece ore. Marian Neacsu, secretarul general al Executivului, a anuntat ca a fost facut o noua oferta: 2.500 lei, bani pe card, suma fiind acordata in doua transe, in iunie si octombrie. Banii vor putea fi folositi pentru cariera profesionala. Acum se asteapta raspunsul sindicatelor. Cert este ca si joi va fi greva generala. Tot joi, sindicatele vor da un raspuns oficial cu ce se va intampla mai departe.

Stirea initiala

A inceput a treia zi de greva generala in invatamant, o situatie care nu a mai avut loc de 20 de ani, iar premierul Nicolae Ciuca (foto dreapta, langa ministrul de Interne Lucian Bode) nu a gasit inca solutii pentru dezamorsarea conflictului. Profesorii spun ca nu vor intra la clase pana cand nu le vor fi satisfacute revendicarile, cea mai importanta cerere fiind marirea salariilor.

Premierul ramane insa fara timp, avand in vedere ca potrivit unor surse politice, acesta ar urma sa isi depuna mandatul la inceputul acestei saptamani, iar la sefia Executivului sa vina liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Profesorii vor sa "vada” banii

Miercuri, 24 aprilie 2023, este asteptata o noua runda de negocieri. Sau discutii. Sindicalistii i-au chemat pe reprezentantii Guvernului la sediul lor pentru a decide ce se intampla in continuare. Posibil sa existe flexibilitate din partea acestora cu privire la cuantumul maririlor salariale solicitate, insa, cu siguranta, premierul Ciuca trebuie sa vina cu o oferta concreta. Pe romaneste, "sa sara cu banul”.

Iata ce au oferit guvernantii:

Ministerul Educatiei a anuntat ca se lucreaza la finalizarea actelor privind salarizarea intregului personal nedidactic din invatamantul de stat la nivelul grilelor prevazute de Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educatiei, aceasta inseamna o crestere de circa 9% a salariului si un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, pana la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din invatamantul preuniversitar si 10.000 din invatamantul superior. Potrivit ministerului Educatiei, se vor acorda si bonusuri pentru profesorii debutanti, dar si acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt incadrati in unitati de invatamant din zone defavorizate.

Lege finalizata in 15 iulie

Marti, 23 mai 2023, Nicolae Ciuca a precizat ca revendicarile cadrelor didactice, aflate in greva generala, vor fi rezolvate prin legea salarizarii unitare, pe care ministerul Muncii o va finaliza pana la 15 iulie. In plus, ordonanta cu masurile pentru profesori, ajutorul pentru debutanti si cei care predau in zone defavorizate vor fi discutate in sedinta de guvern de vineri.

Cu toate acestea, liderii sindicalistilor spun ca vor sa vada masuri concrete, repede, si nu doar promisiuni.

Solicitarile sindicatelor

Pentru a incheia greva, profesorii cer:

-Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;

-Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;

-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;

-Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;

-Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);

-Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;

-Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani