UDMR A OBTINUT BANII – 100.000 lei pentru antreprenori (Document)
Senatul a votat proiectul de lege initiat de UDMR care prevede acordarea unui ajutor de stat in valoare de maxim 100.000 lei pentru producatorii de capsuni. Sprijinul financiar este in valoare de 10.000 lei/ha, dar nu poate sa depaseasca 100.000 lei. Proiectul trebuie sa fie votat si in Camera Deputatilor pentru a fi pus in aplicare.
Potrivit expunerii de motive, agricultura, inclusiv cultivarea capsunilor, este o activitate supusa unor riscuri mari, cum ar fi schimbarile meteorologice extreme, in special seceta, boli si daunatori si fluctuatiile preturilor. Initiatorii motiveaza ca toata activitatea de cultivare a capsunilor a fost tulburata de razboiul din Ucraina, care a avut un impact puternic negativ asupra intregii productii.
Acestia arata ca riscurile provocate pot afecta grav veniturile agricultorilor, instituirea unei scheme de ajutor de stat fiind justificata si necesara pentru a sprijini fermierii in fata acestor riscuri si pentru a asigura stabilitatea si durabilitatea sectorului agricol.
Se mai precizeaza ca in economia locala si in comunitatile rurale, cultivarea capsunilor are o importanta semnificativa, intrucat genereaza locuri de munca, stimuleaza comertul local si implicit contribuie la dezvoltarea rurala.
Ajutor conditionat
"In 2021, la nivelul intregii tarii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, s-au infiintat culturi pe o suprafata de doar circa 2.000 ha. Astfel, prin prezentul proiect se propune instituirea unui ajutor de stat producatorilor. Se doreste ca persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care sunt inregistrate si autorizate, persoanele juridice, cooperativele agricole infiintate, organizate si care functioneaza potrivit Legii cooperatiei agricole, respectiv grupurile sau organizatiile de producatori, sa beneficieze de sprijin financiar in valoare de 10.000 lei/ha, care sa nu depaseasca suma de 100.000 lei.
Producatorii sunt eligibili in masura in care cultiva capsune pe o suprafata de cel putin 0,3 ha inclusiv si/sau pe o suprafata destinata cultivarii in spatii protejate de cel putin 500 mp inclusiv, obtin o productie de cel putin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafete, si comercializeaza cel putin 3.000 kg/ha din productie pana la data de 1 noiembrie a anului in curs”, se mai arata in nota de fundamentare.