UCRAINA, A CINCEA TARA CARE LEGALIZEAZA CRIPTOMONEDELE IN ULTIMELE 40 DE ZILE– Parlamentul ucrainean a adoptat legea care reglementeaza tranzactiile cripto
Ucraina este a cincea tara care a adoptat cateva reguli de baza pentru piata criptomonedelor, semn ca guvernele din intreaga lume isi dau seama ca Bitcoin este aici pentru a ramane. Parlamentul ucrainean a adoptat, cu o larga majoritate de voturi, o lege care legalizeaza si reglementeaza criptomonedele.
Proiectul de lege a fost pus in miscare in 2020 - si acum se indreapta catre biroul presedintelui Volodymyr Zelensky. Pana joi, 9 august, piata cripto in Ucraina a evoluat intr-o zona gri din punct de vedere legal.
Localnicii au avut voie sa cumpere si sa schimbe valute virtuale, dar companiile si bursele care tranzactionau cripto erau adesea supravegheate de politie.
Potrivit cnbc.com, autoritatile au avut tendinta de a adopta o atitudine combativa atunci cand vine vorba de numerar virtual, considerandu-l ca o „inselatorie” si facand raiduri in companiile cu activitate pe piata cripto care s-au soldat „deseori cu confiscarea de echipamente scumpe fara niciun motiv”.
In august 2021, de exemplu, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a blocat o retea pe care a calificat-o ca fiind de „platforme de schimb de criptomonede clandestine”. Aceasta rula in capitala Kievului. SBU a sustinut ca aceste platforme de exchange cripto faciliteaza spalarea banilor si asigura anonimatul tranzactiilor.
Parlamentarii ucraineni au ajuns la un consens in definirea terminologiei de baza in lumea cripto
Noua legislatie prevede, de asemenea, o serie de reguli care protejeaza cetatenii care detin bitcoin si alte criptomonede impotriva fraudei. O altă premiera pentru Verhovna Rada (parlamentul unicameral al Ucrainei) este faptul ca alesii au ajuns la un consens in definirea terminologiei de baza in lumea cripto. Daca aceasta lege este ratificata de presedintele ucrainean, activele virtuale, portofelele digitale si cheile private sunt termeni care vor fi consacrati in legislatia ucraineana.
Spre deosebire de demersul El Salvador din aceasta saptamana de a adopta Bitcoin ca mijloc legal de plata, legea cripto a Ucrainei nu faciliteaza adoptarea criptomonedei ca mijloc de plata si nici nu il pune pe picior de egalitate cu grivna, moneda nationala a tarii.
Cu toate acestea, votul de joi al fostei puteri nucleare face parte dintr-o presiune mai larga pusa pe administratia de la Kiev de a fi mai "prietenoasa” cu bitcoin.
Ucraina va facilita accesul investitorilor si al companiilor la piata cripto de anul viitor
Pana in 2022, autoritatile ucrainene intentioneaza sa ofere acces la piata criptomonedelor pentru intreprinderi si investitori, potrivit publcatiei locale Kyiv Post. Inalti oficiali ai statului au declarat, de asemenea, deschiderea Kievului catre investitori in criptomonede si catre fonduri de capital de risc din Silicon Valley.
Intr-o vizita oficiala de stat in SUA, luna trecuta, presedintele Zelensky a vorbit despre „piata inovatoare si legala a Ucrainei pentru active virtuale” ca punct de lansare pentru investitii, iar Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al Transformarii Digitale, a declarat ca tara isi modernizeaza piata de plati, astfel incat Banca Nationala sa poata emite moneda digitala.
Dar pentru sustinatorii Bitcoin precum Jeremy Rubin, noua lege a Ucrainei si promisiunile politice precum acestea nu sunt suficient de concrete.
„Statutul juridic imbunatatit al Ucrainei pentru bitcoin este o masura simbolica laudabila care indica progresul catre o lume care respecta universal drepturile individuale. Dar este doar simbolic - bitcoin nu cauta permisiunea sau toleranta autoritatilor in misiunea sa de a proteja comunitatile persecutate de guvernele nedrepte.” a spus Rubin, CEO al laboratorului de cercetare si dezvoltare Bitcoin Judica".
Ucraina se alatura unei lungi liste de tari care includ Bitcoin in legislatia nationala
Chiar in aceasta saptamana, El Salvador a devenit prima tara care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plata si l-a pastrat in bilant. Presedintele Nayib Bukele si-a legat in esenta soarta politica de rezultatul acestui experiment bitcoin la nivel national.
Cu doua saptamani in urma, Cuba – cu un guvern notoriu conservator - a adoptat o lege pentru recunoasterea si reglementarea criptomonedelor, invocand „motive de interes socioeconomic”.
Luna trecuta, SUA au propus reguli in legatura cu „brokerii” cripto in factura de infrastructura de 1 trilion de dolari, iar o noua lege germana permite acum fondurilor care anterior nu mai puteau investi in cripto sa aloce pana la 20% din investitii in monede virtuale precum bitcoin.
Panama pare a fi urmatoarea tara care se alatura statelor care reglementeaza Bitcoin si alte criptomonede. Tara din America Centrala este aproape de a implementa un proiect al propriei sale legi a criptomonedelor.
Aceasta lista nu este exhaustiva - pare doar a fi cel mai recent model de reglementare cu efect de „domino” a pietei criptomonedelor, lucru care indica faptul ca mai multe guverne sunt constiente ca piata cripto este aici pentru a ramane.