TURISMUL ROMANESC: MASTERPLAN – Se investeste in statiunile balneare. Este vizat si domeniul schiabil: "Calitate, nu cantitate"
Guvernul a adoptat Hotararea privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investitiilor in turism – Masterplanul investitiilor in turism – si a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investitii in turism. Cele doua obiective prioritare sunt dezvoltarea turismului balnear si balneoclimatic, precum si a domeniului schiabil.
Pentru statiunile balneare si balneoclimatice atestate, vor fi finantate lucrarile de construire/ reabilitare/ modernizare/ extindere a bazelor de tratament, traseele marcate pentru cura de teren, aleile promenada, buvete, precum si achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medicala specifice procedurilor balneare si amenajare in scop turistic a lacurilor naturale cu proprietati terapeutice. In cazul localitatilor cu factori naturali terapeutici, dar care nu sunt atestate drept statiuni, vor fi alocate in premiera fonduri pentru construirea bazelor de tratament cu dotari specifice.
Schiati in Romania
Domeniile schiabile se vor finanta in ansamblu. Concret, vor fi acordate sume de la bugetul de stat pentru construirea/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea domeniilor schiabile. Investiutiile vor fi facute in partii de schi/ scoala/ trasee de legatura, instalatie de transport pe cablu, banda transportoare pentru partii scoala, tubbing, instalatie de iluminat nocturn, instalatie de zapada artificiala, utilaj de batut zapada, cladire administrativa, parcare, partie/ pista sanius, drum acces, post de prim ajutor, amenajare/ reabilitare patinoar, dar si pentru infrastructura pentru petrecerea timpului liber pe timp de vara, conexa domeniilor schiabile.
Reforma investitiilor
"Calitate, nu cantitate! Acest principiu a stat la baza actualizarii cadrului legislativ pentru investitiile in turism. Asa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, cele doua obiective prioritare sunt dezvoltarea turismului balnear si balneoclimatic, precum si a domeniului schiabil. Fondurile publice vor merge doar acolo unde exista proiecte bine fundamentate, cu viziune si abordare indreptate spre excelenta! Nu trebuie sa uitam ca natura si intensitatea fluxurilor de turisti, precum si cheltuielile acestora sunt direct determinate de gradul de dezvoltare si de disponibilitatea infrastructurii turistice. Mai mult, depasind sfera beneficiilor directe aduse turismului romanesc, efectele acestor investitii se vor reflecta in sens pozitiv si asupra populatiei din zonele de implementare.
Reforma investitiilor necesita si o documentare amanuntita a zonelor care au cu adevarat potential turistic, in special pe componenta prioritara – domenii schiabile. In acest sens, vom demara un studiu de cercetare, astfel incat sa identificam locurile care prezinta cele mai favorabile conditii pentru practicarea sporturilor de iarna. Intre timp, vom aloca sume pentru contractele de finantare aflate in derulare, dar si pentru proiectele deja depuse la minister pe Masterplanul initial de investitii in turism, daca acestea vor indeplini criteriile de eligibilitate impuse de cadrul legislativ inainte de prezentele modificari”, a declarat ministrul Turismului, Daniel Cadariu.