Grid star
business capital

TURISMUL INTERN ISI REVINE – Explicatiile ANAT

Turismul intern isi revine. Incet, dar sigur. Aceasta este concluzia pe care au tras-o chiar reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Cu toate ca turismul intern se afla inca departe de atingerea potentialului si de nivelul din anii precedenti, au aparut primele semne de inviorare.

Iata explicatiile lui Dumitru Luca, presedintele ANAT, referitoare la schimbarile in bine, survenite la nivelul freventarii tarii noastre:

Suntem intr-un moment de cumpana in acest an, prioritatile s-au schimbat pentru toata lumea, dar cu siguranta turismul va renaste. A fost un an delicat din toate punctele de vedere, pentru turismul intern au aparut deja primele semne de reviriment, dar inca suntem departe de potential si de nivelul anilor precedenti. Operatorii nostri au facut eforturi uriase si le fac in continuare, pentru a se alinia la cerintele de securitate, fac investitii, fac cheltuieli, care nu se regasesc neaparat acum in venituri, in profit, dar care dau o siguranta in plus calatorilor si le alimenteaza dorinta de a reveni la obiceiul de a calatori, de a-si reincarca bateriile. Toate grupurile, toti turistii din diferite tari, care rezervasera anterior, care de regula alimentau incomingul, s-au anulat. Din pacate s-a vazut faptul ca nu am avut niste reguli clare, n-am avut niste proceduri. Am pierdut o ocazie uriasa pentru ca, sa ne amintim, in prima parte a pandemiei, Romania era oarecum privilegiata, avea o situatie epidemiologica sensibil mai buna decat alte destinatii turistice consacrate. Acesta este marele nostru regret, ca n-am putut sa valorificam acel pole-position de atunci si operatorii care erau axati pe incoming au avut cel mai mult de suferit in acest sezon si nu se vede un reviriment prea curand.

Daca ne raportam tot la turismul intern, perspectivele nu sunt deloc incurajatoare, pentru ca sunt in continuare restrictii in ceea ce priveste evenimentele indoor, sunt restrictii in ceea ce priveste folosirea spatiilor de alimentatie publica, nu mai spun de partea de turism balnear, care este inca paralizata datorita imposibilitatii folosirii bazelor de tratament cu apa termala sau alte echivalente. Deci nu stiu din pacate cum va arata un sezon de iarna acum, in care turistul nu se duce doar sa se cazeze la hotel, are nevoie si de servicii de alimentatie publica adecvata, are nevoie si de niste activitati menite sa-l stimuleze sa se duca acolo si sa cheltuie. Turismul nu se rezuma doar la cazare si eventual la transport. Pe partea de incoming nici nu indraznim sa mai speram ceva. In momentul de fata incercam sa ne carpim cat putem cu turismul intern, pentru ca pe partea de incoming nu avem nicio varianta de a-l reporni prea curand, iar pe partea de outgoing, in conditiile in care sunt in continuare o gramada de destinatii care impun restrictii sau care sunt chiar inchise, conditiile de calatorie sunt de multe ori costisitoare sau inacceptabile, nu putem vorbi prea curand de un reviriment. Cu siguranta aceste sarbatori de iarna vor fi mult mai triste, vor fi altfel decat cele precedente.

Ca incoming, ne lovim din nou de problema ajungerii in Romania. Pe partea de intern, intr-adevar, a fost un oarecare reviriment in partea a doua a sezonului, sa nu uitam ca acest sezon a inceput mult mai tarziu decat era in mod normal, s-au ratat sarbatorile de primavara, s-a ratat prima parte a vacantei de vara. Semnele pentru partea a doua sunt incurajatoare, dar si din cauza impredictibilitatii si din cauza limitarii timpului liber si bineinteles a bugetelor, turismul intern s-a rezumat indeosebi la turismul de weekend, iar pensiunile nu au facut nici ele exceptie, ca si turismul estival: locatiile au fost pline sau aproape pline pe durata week-end-urilor, pe durata sarbatorilor legale, dar cam atat. Ori o unitate de cazare nu poate sa traiasca numai din week-end-uri.”

*Cititi aici mai multe detalii

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani