TURISMUL ESTE IN COMA – Pierderi de 60% in 2020 fata de 2019
Turismul este in coma. Sunt preconizate pierderi de 60% in 2020 fata de 2019.
Nu o spunem noi, ci unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de turism intern si extern. Este vorba despre Alin Burcea, proprietarul turoperatorului Paralela 45, care a oferit un interviu pentru publicatia Economica.Net (click aici pentru a citi).
Alin Burcea estimeaza ca anul acesta, tinand cont de conditiile date cu toate efectele lor, agentiile de turism vor avea in cel mai fericit caz un procentaj de 40% din volumul de vanzari inregistrat in anul 2019.
Iata explicatiile lui Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, privind situatia turismului:
“2020 incepuse bine si se anunta a fi un an cu cresteri, atat pentru vacantele cu zboruri charter, pentru programele de tip circuit, pentru turismul intern. In martie totul s-a oprit in loc in ceea ce priveste calatoriile, dar nu si in ceea ce priveste munca noastra. Cand granitele s-au inchis consultantii nostri au lucrat mai mult ca sa gaseasca cea mai buna solutie pentru fiecare turist care cumparase o vacanta de la noi. Pe masura ce restrictiile de calatorie s-au ridicat, cererile au inceput sa vina. Oamenii voiau sa iasa din casa, sa se plimbe, sa se relaxeze, sa uite de toata starea de tensiune creata in viata lor de virus. S-au cumparat la inceput vacante la munte, in orasele mari, apoi la mare. Noi avem o crestere a vanzarilor pentru litoral, fata de anul trecut, datorita faptului ca pentru multi o vacanta in Romania dadea siguranta ca pot gestiona mai bine o situatie neplacută, dar si pentru ca destinatiile externe de litoral s-au deschis mult mai tarziu. Zborurile charter spre Grecia au pornit in iulie, cele spre Turcia, o luna mai tarziu. In ciuda conditiilor impuse pentru intrarea in Grecia, in ciuda inceperii tarziu a zborurilor spre Turcia, avioanele au fost pline saptamana de saptamana, dar, in mod evident, nu am mai avut numarul de zboruri de anul trecut.
Dupa mai multe discutii si consultari cu mediul de afaceri, autoritatile sunt pe cale sa garanteze 100% voucherele oferite de agentiile de turism ca alternativa la rambursarea pentru calatorii neefectuate. E o presiune care se ia de pe umerii agentiilor de turism si le da turistilor garantia ca banii lor nu sunt pierduti. Pentru agentii economici sunt disponibile programul IMM Invest si unul de granturi, cu sume corelate cu cifra de afaceri, dar fiecare are gradul lui de dificultate pentru accesare si pana cand antreprenorul obtine, efectiv, ajutorul respectiv. O masura concreta a fost prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta emise in 2019, insa ele s-au consumat intr-un ritm obisnuit. Cei care le au prefera sa nu le tina, ci sa le foloseasca pentru vacanta de vara sau plimbari scurte prin Romania. Cel mai mult s-au vandut vacantele pe litoral, fiind si sezon de vara. Pana in octombrie, probabil o proportie a vanzarilor arata ca 80% au fost pentru litoral si restul pentru munte, zonele balneo, Delta Dunarii, orase din Romania sau zone cu conace. Cererea pentru hoteluri, vile, pensiuni la munte, in zonele balneo, pentru conace, turismul intern, in general, cu o oferta mult mai bogata decat cel extern, este in crestere toamna. Noi am lansat in septembrie campania de vacante interne “E toamna Romaniei”, cu oferte foarte avantajoase pentru mai mult de 500 de unitati de cazare din peste 80 de zone turistice, astfel incat, la final de an, proportiile vor arata cu totul altfel.
Am operat Grecia, Turcia (inca sunt charterele in derulare), Bulgaria, Croatia, Romania. A fost o provocare si pentru noi, si pentru turistii nostri, care aveau unele temeri la inceput. Ne-am concentrat pe zone unde aveam acces, am dimensionat pe cererea din acest sezon, i-am sustinut pe turisti sa se testeze cu rapiditate pentru a putea intra în Grecia, am fost proactivi in comunicarea cu ei, am anuntat mereu conditiile din destinatiile de vacanta. Aproape de finalul sezonului avem satisfactia ca turistii s-au simtit bine in vacanta, ca s-au intors relaxati. Nici unul dintre ei nu a avut vreo problema legata de virus in vacanta, nu numai in Grecia, in nicio destinatie”.
Cum va arata turismul in anul 2021
“Speram sa apara un vaccin, sa inceapa vaccinarea cat mai repede si sa scapam de acest “vis urat”. Studii europene arata ca lucrurile vor incepe sa revina la normal vara viitoare, dupa scaderi dramatice anul acesta si in turism, și in industria aviatica. Semne bune sunt si acum, dar firave. Cert este ca dorința romanilor de calatorie nu a fost oprita de virus. Oamenii au nevoie de relaxare, de vacanta, au pornit timid in mai - iunie, dar unii dintre ei au avut si doua vacante in timpul verii”.