TURISM – Iata cati bani s-au cheltuit in Romania (Document)

1090
reducere timp de munca

In trimestrul I 2021, turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit in medie 2675,4 lei/persoana.

Potrivit Institutului National de Statistica, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul I 2021 a fost de 64,1 mii persoane, cheltuielile acestora insumand 171,5 milioane de lei.
Calatoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 68,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul I 2021, cheltuielile acestora reprezentand 66,2% din totalul cheltuielilor.

31,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in trimestrul I 2021, au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (66,7%), pentru evenimente culturale si sportive (10,7%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (8,4%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit si alte activitati.

Cheltuielile cu cazarea, cel mai mari

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, in trimestrul I 2021, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (51,8%), din cadrul acestui tip de cheltuieli, fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (86,4% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 48,5% au fost destinate cumpararii alimentelor si bauturilor, iar 30,2% cumpararii de cadouri si suveniruri. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 79,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 27,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole