TREND IN ASIGURARI - Piata ramane orientata spre asigurari generale, cu o pondere de 83%. Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale a scazut cu peste 11%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu aproximativ 13,6% (Document)
Piata asigurarilor a atins al finalul primelor noua luni din 2023 la subscrieri de 13,1 miliarde de lei, ceea ce inseamna un avans de 9% fata de perioada similara a anului trecut. Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF, mentinandu-se la un nivel similar cu cel inregistrat si in aceeasi perioada a anului anterior. Datele sunt oferite de un raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 8,5%, in primele noua luni din 2023, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, in timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat un avans de 9,4%.
La nivelul intregii piete, ratele de solvabilitate (rata SCR – cerintele necesarului de capital de solvabilitate, respectiv MCR – cerintele minime de capital) au fost supraunitare la finalul lunii septembrie 2023. Asadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate si cerinta de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pietei asigurarilor a fost de 174%, in timp ce rata MCR a fost 397%. Comparativ cu 30 septembrie 2022, la finele trimestrului al treilea din 2023, rata SCR a crescut cu aproximativ 1%, iar MCR s-a majorat cu aproximativ 7%.
La 30 septembrie 2023, activau pe piata asigurarilor 25 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitatea de asigurari generale (AG), sase au practicat numai activitate de asigurari de viata (AV) si sase au practicat activitate compozita.
Prime brute subscrise AG+AV
Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale s-au ridicat, in intervalul ianuarie - septembrie 2023, la aproximativ 10,9 miliarde de lei, in crestere cu 8,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar PBS aferente asigurarilor de viata (AV) au insumat aproximativ 2,2 miliarde de lei, cu 9,4% mai mult comparativ cu primele trei trimestre din 2022.
Indemnizatii brute platite (AG+AV)
In perioada ianuarie - septembrie 2023, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (IBP), excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari (AG+AV), in suma de aproximativ 4,9 miliarde de lei.
Din aceasta suma, 4,6 miliarde de lei reprezinta IBP pentru contractele de asigurari generale (aproape 94%), in crestere cu aproximativ 6% fata de perioada similara a anului anterior. Pentru segmentul asigurarilor de viata, asiguratorii au raportat IBP in valoare de 266 de milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult comparativ cu primele noua luni din 2022. Indemnizatiilor brute aferente asigurarilor de viata li se adauga maturitati, rascumparari partiale si totale, toate cumulate fiind in suma de 796 de milioane de lei, valoare in scadere cu aproximativ 15% comparativ cu perioada similara din anul precedent.
Rata combinata a daunei, calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale, s-a situat, la finalul trimestrului al treilea din 2023, la o valoare de aproximativ 94%, in scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, cand a fost de 101%.
Piata RCA
Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA de societatile autorizate si reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 5,4 miliarde de lei, in perioada ianuarie - septembrie 2023, restul pana la totalul clasei A10 (5,527 miliarde de lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE, in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Comparativ cu perioada similara din anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu aproximativ 1%. Daca includem si activitatea derulata de sucursale, volumul primelor brute subscrise in primele noua luni ale anului 2023 s-a situat la 6,3 miliarde de lei, in crestere cu circa 10% fata de volumul subscrierilor aferente primelor noua luni ale anului 2022 (5,7 miliarde de lei, inclusiv sucursale).
In primele noua luni ale anului 2023, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 12 luni (aproximativ 86%), respectiv o luna (8,5%) si 6 luni (4,45%). Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut cu 5% in primele noua luni din 2023, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, inregistrand valoarea de 1.209 lei.
In perioada ianuarie - septembrie 2023, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au efectuat plati pentru aproximativ 217.000 de dosare de dauna, rezultand o dauna medie de circa 10.750 de lei. Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele noua luni ale anului 2023 a scazut comparativ cu perioada similara a anului precedent cu peste 11%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu aproximativ 13,6%.
In primele noua luni ale anului 2023, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 377.502 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 68.229.462 de lei. La finele trimestrului al treilea al anului trecut erau in vigoare 459.865 de clauze de decontare directa.