TREI AVIZE POZITIVE PENTRU LEGEA LUI DRAGNEA – Coalitia de dreapta ingroapa inititiativa legislativa a fostului lider PSD pentru banii parintilor, desi proiectul, adoptat de Senat, a primit unda verde de la comisiile din Camera Deputatilor. Legea este tin
Razbunare impotriva ex-liderului PSD Liviu Dragnea sau pur si simplu nepasare din partea coalitiei de dreapta in ceea ce priveste un proiect de lege deja adoptat de Senat pe vremea social-democratilor si „ingropat” in prezent in Camera Deputatilor.
Vorbim despre Legea pentru modificarea si completarea art.16 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Fostul lider PSD a dorit eliminarea limitarii de venituri ce pot fi realizate in perioada concediului de crestere a copiilor pentru persoanele care deruleaza activitati independente, realizeaza drepturi de autor sau desfasoara activitati in agricultura.
Senatul si-a dat acordul
Legea adoptata de Senat a primit deja trei avize pozitive in Camera Deputatilor. Si asta se intampla in 2019. Astfel, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati si Comisia juridica, de disciplina si imunitati au dat unda verde. Cu toate acestea, legea lui Dragnea este trasa pe dreapta, de guvernarea de dreapta.
Expunerea de motive
In expunerea de motive se arata ca Ordonanta de urgenta a Guvernului 111/2010 prevede sprijinirea familiilor in care se naste un copil ai carui parinti sunt activi pe piata muncii, realizeaza venituri si contribuie deopotriva la bugetul de stat.
Masurile principale sunt reprezentate de concediul pentru cresterea copiilor si acordarea unei indemnizatii care inlocuieste venitul pe care parintele il pierde prin suspendarea activitatii sale pe o perioada variabila pana ce copilul implineste varsta de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.
In perioada concediului, pe langa indemnizatia cuvenita, parintele poate realiza venituri suplimentare intr-un an calendaristic de pana la de 5 ori nivelul indemnizatiei minime de 1250 lei.
Sprijin pentru parinti
Concret, Dragnea cerea eliminarea limitarii de venituri ce pot fi realizate in perioada concediului de crestere a copiilor pentru persoanele care deruleaza activitati independente, realizeaza drepturi de autor sau desfasoara activitati in agricultura. In expunerea de motive a legii adoptata de Senat, si tinuta la sertar in Camera Deputatilor, se mai arata ca in unele situatii, pentru anumite categorii de persoane, aceste venituri pot fi realizate si intr-o singura luna, in mod special la cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Dragnea mai preciza ca activitatile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuala, precum si cele din agricultura, silvicultura si piscicultura, sunt activitati care, prin desfasurarea lor, nu implica, de cele mai multe ori, absenta parintelui de langa copil, in perioada concediului:
„Mai mult, prin suspendarea activitatii pot fi generate si alte consecinte, cum ar fi pierderea unor locuri de munca pentru angajatii celor care desfasoara astfel de activitati, rezilieri de contracte incheiate cu terti, limitarea accesului la fonduri europene destinate dezvoltarii activitatilor intreprinderilor familiale sau a microfermelor.
Limitarea la 3 indemnizatii minime sau 5, cum este in prezent, a veniturilor ce pot fi realizate in aceasta perioada nu permite dezvoltarea acestor afaceri, aducatoare de venituri.
Prin eliminarea acestor limitari, nu numai ca se asigura un nivel de trai mai ridicat pentru familia in care se naste un copil, dar si produce venituri la bugetul de stat prin plata de impozite si contributii”.