TREC ALEGERILE, CRESC TAXELE SI IMPOZITELE? – Ministrul Finantelor Marcel Bolos anunta schimbari fiscale: “Vorbind realist, noile masuri fiscale se vor lua, probabil, in prima jumatate a anului 2025”
27 February 2024 12:19 Lumea Banilor 1107Ministrul Finantelor, Marcel Bolos (foto), a precizat ca in 2024, an electoral, nu se vor face schimbari in ceea ce priveste impozitele si taxele, insa nu exclude ca ele sa aiba loc 2025. Concret, Bolos a declarat ca “vorbind realist, noile masuri fiscale se vor lua, probabil, in prima jumatate a anului 2025”.
Ministrul de Finante nu a vrut sa se pronunte cu privire la care va fi linia de urmat pentru noua politica fiscala a Romaniei, afirmand la Digi 24 ca este inca prematur sa faca prognoze. Totusi, Bolos a subliniat ca avem contributiile de munca exagerat de mari si trebuie sa facem si mai atractiva politica de resurse umane a Romaniei: “Este nevoie de reechilibrare intre impozitarea consumului, capitalului si a fortei de munca pentru a lasa loc liber pentru ajustarile la contributiile asupra muncii, care ar crea o supapa si un ragaz pentru mediul de afaceri”.
Marcel Bolos a vorbit si despre o posibila introducere a impozitului progresiv, explicand ca acest lucru are sens atunci cand populatia are un anumit nivel de trai, care permite impozitarea progresiva. Ministrul a tinut sa mentioneze ca sustine in continuare cota unica, dar nu se stie cum vor evolua lucrurile in 2025.
Prezentam declaratiile facute de ministrul de Finante:
“Cererea de plata numarul 4 e una dintre cele mai grele din perspectiva reformelor pentru a include reforma pensiilor generale, cat si reforma salarizarii unice, dar si reforma taxelor si impozitelor. Vorbind realist, cred ca in prima jumatate a anului 2025 se vor lua masurile fiscale care, probabil, vor intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2025. Acest lucru ramane de vazut, ce va stabili noul guvern, dar 2024 este anul fara impozite si taxe.
E prematur de spus care va fi linia de urmat pentru noua politica fiscala a Romaniei, dar e o realitate ca avem contributiile de munca exagerat de mari si trebuie sa facem si mai atractiva politica de resurse umane a Romaniei. Pe de alta parte, este nevoie de reechilibrare intre impozitarea consumului, capitalului si a fortei de munca pentru a lasa loc liber pentru ajustarile la contributiile asupra muncii, care ar crea o supapa si un ragaz pentru mediul de afaceri, care cred ca s-ar bucura.
E o lupta doctrinala in ceea ce priveste impozitul progresiv. Face sens cand populatia are un anumit nivel de trai, care permite impozitarea progresiva. Inseamna sa iei mai multi bani din buzunar.
Am beneficiat cu totii de cota unica, am vazut ca are aceasta neutralitate in ceea ce priveste munca si ca si factor de impulsionare fiscal si ca modalitate de a impulsiona forta de munca, totusi, asa cum am precizat, cota unica e cea de care am beneficiat si ne-o dorim cu totii. PNL a si precizat ca este linie rosie pentru ce inseamna cota unica si o sustine in continuare. E prematur de spus daca va fi si in 2025”.