Grid star
analize

Traversam o perioada diferita

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR

In prezent, traversam o perioada foarte diferita de ceea ce am trait pana acum. Cu cerinte noi, pe care trebuie sa le intelegem in realitatea lor “de pe teren”. Iar ele, spun asta de la bun inceput, ne indeamna sa ne gandim la punerea bazelor unei noi etape de profesionalizare si reprofesionalizare a oamenilor nostri, a personalului din industria financiar-bancara. Digitalizarea si aparitia inteligentei artificiale ne aseaza in fata provocari necunoscute pana acum 5-10 ani. Ce am trait noi ca generatii de bancheri cu 15-25 de ani de experienta in spate, aproape ca nu se mai poate folosi daca nu avem macar cateva abilitati pe parte de digitalizare dobandite intre timp.
In acest context, necesitatea reprofesionalizarii resursei umane din industria bancara se impune ca o actiune continua, sustinuta, sistematica, iar aici consideram ca rolul Institutului Bancar Roman va fi unul esential in viitor. Aceasta este, de altfel, tema conferintei de astazi pe care, ca si dumneavoastra, o voi urmari cu interes.

Mai ales in actualele reasezari geostrategice din lume, proces care este asteptat sa fie de durata, bancile vor trebui sa isi consolideze potentialul de organizatii flexibile, capabile sa isi adapteze din mers businessul la multiple provocari: crize nationale, transnationale, stari de conflict, razboi hibrid etc. Prin flexibilitate, toate provocarile trebuie rapid transformate in resetari si oportunitati, iar acest lucru nu se poate realiza decat cu specialisti si oameni responsabili, seriosi.
Astazi, Institutul Bancar Roman dispune de un corp de experti temeinic pregatiti, care prin probitate profesionala contribuie activ la dezvoltarea si consolidarea prestigiului acestei institutii. De asemenea, dispune de echipamente performante, de programe adecvate, toate formand un complex de dotari ce face evidenta importanta strategica a Institutului, de catalizator al noilor tendinte din banking si transpunerea lor in programe de training care au scopul de a dezvolta competente profesionale in concordanta cu noile atributii ale angajatilor din sistem.
Eforturile comunitatii bancare trebuie sa urmareasca pregatirea profesionala continua a resursei umane din banci. O resursa umana care detine cunostinte si competente profesionale avansate si solide contribuie la mentinerea unei pozitii prudentiale solide a bancilor si, implicit, la asigurarea stabilitatii financiare. Se impune dezvoltarea unor standarde si a unor cerinte de pregatire care sa creeze cadrul necesar pentru a asigura un nivel de cunostinte profesionale in linie cu evolutiile de reglementare mentionate.
Ne indreptam intr-adevar catre o noua etapa in reprofesionalizarea resursei umane din industria financiar-bancara, care sa asigure dezvoltarea unui sistem mai cuprinzator de pregatire, dar va rog sa nu uitati sau sa subestimati rolul si responsabilitatea Institutului in domeniul educatiei financiar-bancare si in pregatirea formatorilor de opinie publica in domeniu.

Sursa: BNR
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani