TRANZITIA CATRE O ECONOMIE DURABILA – CCIR a organizat conferinta „Finantarea Verde: Cum asiguram tranzitia catre o economie durabila functionala?". Scopul final este sustinerea companiilor
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, a organizat joi, 23 septembrie 2021, la sediul CCIR Business Center, Conferinta „Finantarea verde: Cum asiguram tranzitia catre o economie durabila functionala?”. Schimbarea climatica si provocarea de a dezvolta o economie circulara functionala au fost definite drept prioritatile anilor urmatori pentru atingerea obiectivului de transformare a Europei, pana in 2050, intr-un continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de sera.
Evenimentul a venit in sprijinul antreprenorilor romani cu o serie de raspunsuri privind instrumentele dezvoltate de Uniunea Europeana pentru stimularea si finantarea tranzitiei verzi. Scopul final este de a sustine companiile care reprezinta o parte esentiala a economiei si a lantului valoric si, prin urmare, detin un rol important in aplicarea obiectivelor de sustenabilitate.
Totodata, la conferinta "Finantarea verde: Cum asiguram tranzitia catre o economie durabila functionala?" s-a dezbatut importanta economiei circulare in care deseurile devin o resursa cheie. Activitatile de regenerare industriala, reciclare si re-fabricare trebuie stimulate printr-o strategia pentru tranzitia catre o economie durabila, curata, fara a limita accesul intreprinderilor la finantare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate.
In context, este important de precizat ca 32% din fondurile prevazute in Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) si 37% din fondurile Mecanismului pentru redresare si rezilienta vor fi alocate pentru proiecte de tranzitie durabila, eficienta energetica, transport verde si economie curata, iar Strategia de finantare durabila a UE va pune un puternic accent pe rolul institutiilor financiare de accelerare a tranzitiei catre sustenabilitate.
Obiectivul bugetar principal al UE este de a mobiliza cel putin un trilion de euro din investitiile legate de durabilitate in urmatorul deceniu, unde Banca Europeana de Investitii va juca un rol vital.
Redam in continuare principalele declaratii sustinute in cadrul conferintei:
Secretarul General al CCIR, dl. Ovidiu Silaghi a subliniat in discursul sau, importanta trecerii Romaniei la energia verde: „CCIR doreste sa sensibilizeze guvernantii tarii, pentru a se implica in creionarea unor strategii, pe termen scurt si mediu, care sa contribuie la asigurarea unor cantitati suficiente de energie regenerabila, conditie sine qua non, pentru o tranzitie verde de succes. Fara asigurarea unor resurse de energie curata, decarbonizarea industriei va fi aproape imposibila, de aici si necesitatea stringenta a dezvoltarii rapide si la scara larga a instalatiilor de energie regenerabila in urmatorii 10 ani”.
Istvan Jakab, Consilier economic ESO, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a declarat: „Important este cum imbinam diversele surse de finantare ca sa ajungem cu adevarat sa atingem acele tinte la care aspiram, pentru ca implementarea Pactului Verde European sa nu reprezinte o serie de probleme insurmontabile, ci sa reprezinte solutii astfel incat sa reusim sa ajungem acolo unde ne propunem in 2030 si ulterior in 2050. Spun asta pentru ca dispunem de multiple sursele de finantare. In urmatorul buget european, regasim in cadrul financiar multianual, pentru perioada 2021-2027 si prioritatea verde cu o pondere de 30%.”
George Sergiu Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei a declarat: „Dorinta noastra este de a reglementa un cadru de politici care sa incurajeze producere de energie din surse curate. Romania a inceput acest lucru in urma cu ceva timp.(...) Pentru a atinge obiective stabilite este nevoie transformarea sistemului energetic intr-un sistem bazat pe tehnologii curate, inovatoare care concureaza pe o piata integrata a energiei electrice si de acomodare a sistemului energetic din Romania la noile tendinte de dezvoltare.”