TRANZACTIILE CU CARDURI – Platile cu „plastic” au crescut in pandemie din cauza restrictiilor impuse. Platile de retail se efectueaza insa preponderent in numerar

1373

sursa foto: alba24.ro

Plata cu cardul a crescut in Romania a crescut, una din explicatii fiind si restrictiile impuse de guvernanti in contextul pandemiei Covid-19. Romanii prefera insa plata in numerar.

Astfel, valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti au crescut cu 60%, in iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, accelerandu-se astfel procesul de digitalizare in sistemul bancar pe fondul pandemiei, potrivit analizei DreptulLaBanking, pe baza datelor statistice ale BNR.

Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), restrictiile impuse in contextul pandemic au condus la cresterea gradului de utilizare a cardurilor emise de banci in 2020, tendinta care s-a mentinut si chiar amplificat in 2021. Numarul tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti a avansat cu 61%, in iunie 2021 fata de iunie 2019, pana la 327 milioane, de la 203 milioane, in anul pre-pandemie.
Valoarea tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti s-a majorat cu 60%, pana la 41,4 miliarde lei, la finele lunii iunie 2021, fata de 25,8 miliarde lei in urma cu doi ani, cand nu era pandemie.

Crestere de 46%

Comparativ cu luna iunie 2020, cresterea valorii tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti a fost de 46%, fiind similara cu avansul numarului tranzactiilor. Numarul total al cardurilor aflate in circulatie in Romania, la sfarsitul lunii iunie 2021, se ridica la 19,2 milioane, cu 8,5% mai mare fata de luna iunie 2019, cand au fost raportate 17,7 milioane carduri. Din cele peste 19,2 milioane carduri in circulatie la sfarsitul semestrului I 2021, un numar de 16,2 milioane reprezentau carduri de debit si 2,9 milioane carduri de credit.

Romanii prefera plata cash

„Romania are astfel aproximativ un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferintei pentru platile efectuate in numerar. Trecerea la cashless si contactless este o tendinta care s-a accentuat in ultimii ani pe fondul digitalizarii serviciilor bancare, insa la momentul acesta in societatea romaneasca platile de retail se efectueaza preponderent in numerar.
Studiul Digitalizarea sistemului bancar in perceptia romanilor realizat in luna decembrie 2020 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) releva cresterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuti, acest trend fiind accelerat si de masurile de protectie sanitara adoptate in perioada pandemiei.
Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectueaza plati cu cardul la comercianti (POS), 27% platesc prin Internet/Mobile Banking, iar 61% dintre respondenti au mentionat ca retrag numerar de la bancomate (ATM), intrebarea adresata fiind cu raspuns multiplu. Comportamentul de utilizare a cardurilor arata o reducere cu 30 de puncte procentuale a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situatia de acum cinci ani.
50% dintre romanii care utilizeaza produse si servicii bancare au declarat ca nu folosesc niciodata sau aproape niciodata aplicatia de Internet Banking si 43% nu folosesc aplicatia de Mobile Banking, se arata in sondajul IRES. Institutiile de credit din Romania contribuie in mod activ la accelerarea introducerii solutiilor digitale in serviciile financiar bancare si sunt preocupate de redefinirea modelelor de afaceri prin noi servicii inovative”, arata ARB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole