Grid star
business capital

TRANZACTII DE PESTE 4 MILIARDE DE EURO – Bursa de Valori Bucuresti anunta recorduri istorice: “Piata de capital din Romania a consemnat in 2021 cel mai bun an”(Document)

Bursa de Valori Bucuresti anunta ca a atins noi recorduri in 2021, iar valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a Bursei a depasit, in premiera, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro.

Piata de capital din Romania a consemnat in 2021 cel mai bun an din istorie si a inregistrat o serie de noi recorduri la nivelul mai multor indicatori de dezvoltare, arata Bursa de Valori Bucuresti. In ceea ce priveste Piata Reglementata la vedere a BVB, noi maxime au fost atinse la nivelul indicatorilor de lichiditate. Astfel, valoarea cumulata a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a depasit, in premiera, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro. Acest nivel este cu 9,5% peste cel inregistrat la finalul anului 2020, cand tranzactiile totale ajungeau la 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Dupa un an cu 252 sedinte de tranzactionare, lichiditatea medie zilnica pentru toate tipurile de instrumente financiare a atins un nou maxim de 79,4 milioane lei (16,1 milioane euro), in crestere cu 8,2% fata de nivelul de 73,4 milioane lei (15,1 milioane euro) realizat in 2020.

Piata de capital

Intensificarea activitatii investitionale la BVB a facut ca piata de capital romaneasca sa atinga noi maxime prin prisma nivelului inregistrat de indicele BET-TR, care include si dividendele acordate, dupa ce acesta a incheiat anul 2021 la 23.113 puncte, ceea ce a corespuns uneri cresteri de 40% intr-un singur an. Un nou maxim istoric a fost inregistrat si pentru indicele BET, care include cele mai tranzactionate 19 companii, si care a incheiat anul la un nivel de 13.061 puncte, un avans de 33,2% fata de anul 2020. Recorduri ale indicatorilor de lichiditate au fost inregistrate si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT). Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 1,63 miliarde lei (echivalentul a 330 milioane euro), in crestere cu 253% comparativ cu nivelul de 460 milioane lei (echivalentul a 95 milioane euro) din 2020. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor pentru cele 252 de sedinte de tranzationare de anul trecut a fost de 6,5 milioane lei, in urcare cu 249% fata de 1,83 milioane lei cu un an in urma. In octombrie anul trecut, BVB a lansat primul indice dedicat segmentului AeRO. Denumit BET AeRO, acest indice a inceput cu un nivel de de 1.000 de puncte si a incheiat anul 2021 la 1.052 de puncte.

Valori istorice pentru companiile romanesti

Companiile romanesti listate la BVB au ajuns la cele mai mari valori din istorie. Capitalizarea companiilor autohtone de pe Piata Reglementata a depasit 141 miliarde lei, sau 28,5 miliarde euro, in crestere cu 38% fata de nivelul de la finalul anului 2020, de 102 miliarde lei. Valoarea de piata a companiilor listate pe SMT a fost de 19,8 miliarde lei, sau 4 miliarde euro, in urcare cu peste 200% fata de valoarea din 2020, de 9,7 miliarde lei. Cumulat, companiile romanesti listate la BVB au atins o valoare de piata record, de 161 miliarde lei, cu 44% peste capitalizarea raportata in ultima sedinta de tranzactionare din 2020.

Bursa romaneasca si-a consolidat in 2021 rolul fundamental de platforma de finantare a economiei romanesti: 23 de companii s-au listat la cota bursei intr-un singur an, alte 27 de companii au emis obligatiuni, iar statul roman a atras prin ofertele primare de vanzare de titluri de stat Fidelis finantari de peste 875 milioane in echivalent euro. In total, rundele de finantare atrase de cele 23 de companii au ajuns la 234 milioane euro in 2021, iar cele 45 de emisiuni cu venit fix listate la BVB au atras finantari de peste 1,8 miliarde euro.

Interes din partea investitorilor

Efervescenta rundelor de finantare derulate prin BVB s-a tradus si printr-un interes crescut din partea investitorilor. Astfel, numarul investitorilor directi la bursa a depasit 74.000 de participanti, arata datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) la nivelul primelor 9 luni ale anului trecut. Numarul celor care activeaza indirect la bursa, prin fonduri de investitii, a ajuns la 540.000 de investitori la final de noiembrie, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF). Un nivel maxim a fost inregistrat in ceea ce priveste valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat, acolo unde 8,1 milioane de romani contribuie la Pilonul II si III de pensii. Aceasta valoare a depasit 90 miliarde lei la finalul primelor 9 luni din 2021, potrivit datelor APAPR. Activele totale aflate in administrarea fondurilor de pensii administrate privat si numarul de participanti sunt in continua crestere, iar sistemul pensiilor private a cunoscut o evolutie pozitiva pe tot parcursul functionarii sale. Titlurile de stat si actiunile sunt principalele instrumente financiare in care au investit fondurile de pensii administrate privat.

Companiile romanesti au devenit mai vizibile nu doar pe plan intern ci si pe plan international dupa ce Romania si-a majorat prezenta in indicii furnizorului global FTSE Russell la sapte companii, incepand cu 20 decembrie 2021: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) si One United Properties (ONE) in indicii FTSE Global All-Cap, iar Bittnet (BNET) si Transport Trade Services (TTS) in indicele FTSE Global Micro-Cap”, arata Bursa de Valori Bucuresti.

*Cititi aici Raportul integral al Bursei de Valori Bucuresti

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani